...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 5, 2017


Шановні колеги!

У квітні відбулися VIII Всеукраїнські кадрові збори, що стали найважливішою подією для кадрової спільноти. Адже це не тільки корисна інформація, не лише поради від професіоналів­практиків чи лінійні дискусії з HR­фахівцями, а й нагородження переможців у конкурсі «Кадровик року’2016». Для багатьох учасників цей конкурс — визначна подія!

«Кадровик року» — престижний конкурс, який об’єднує сотні професіоналів, бо ця премія має цілком демократичний формат: взяти участь може кожен фахівець, а стати переможцем — найдостойніший», — так промовисто висловилася володар Гран­прі Лариса Красовська. Для Олени Павлюк, переможниці у номінації «Управління персоналом», конкурс — це «виняткова можливість не лише перевірити свої професійні знання, вміння серед колег України у сфері кадрового менеджменту, а й певною мірою підвищити рівень ерудиції та компетентності. Це не лише крок уперед, а й визнання інтенсивної праці, стимул для професійного зростання й самореалізації». Інна Захарова, переможниця у номінації «Трудове законодавство», зазначила, що їй було дуже цікаво взяти участь і позмагатися з колегами й отримати задоволення від результату. Для Валентини Кислої, переможниці у номінації «Кадрове діловодство», участь у конкурсі — це вже хобі, певний азарт! Такий захід дає можливість кожному перевірити свої знання і професійно зростати. Матеріал у рубриці «Подія» присвячений VIII Всеукраїнським кадровим зборам.

Зараз, коли тема безвізового режиму між Україною та Євросоюзом є дуже актуальною, читачів зацікавить розлоге інтерв’ю з Іллею Довженком щодо трудової міграції в Україні та за кордоном, з якого дізнаєтеся: з якими країнами Україна вже уклала міжнародні договори у сфері трудової міграції, які поетапні дії українського роботодавця щодо укладення трудового договору з іноземцем, якими нормативно­правовими актами слід при цьому керуватися та ін.

У поточному номері розпочинаємо цикл матеріалів, присвячених особливостям деяких звільнень працівників. Зокрема, Микола Бойко детально проаналізує процедуру звільнення на підставі п. 71 ст. 36 КЗпП. Окрім того, підставою припинення трудових відносин є укладення трудового договору (контракту) всупереч вимогам Закону України «Про запобігання корупції», а зразок запису про звільнення з цієї підстави подано в рубриці «Кадротека». На багатьох підприємствах працюють охоронники, праця яких має певні особливості, зокрема щодо робочого часу: як установити їм підсумований облік робочого часу — дізнаєтеся зі статті Саніслава Соломонова у рубриці «Актуальна консультація».

У редакційному портфелі міститься чимало цікавих і практичних матеріалів, також готуються до друку нові спецвипуски та посібники, плануємо запровадити багато семінарів та тренінгів. Тож будьте з нами, щоб завжди мати вивірену актуальну інформацію.

З повагою,
головний редактор

Ольга Харечко

_________________________________________________________

У № 5 «КАДРИ. Гарячі запитання кадровика» (щомісячного вкладення до журналу “Довідник кадровика”):

ЗАПИТАННЯ ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ

Галина БІЛОТКАЧ,
експерт гарячої лінії

Актуальні робочі ситуації
Експерт гарячої лінії відповідає на запитання читачів.

  • Чи можна прийняти на роботу працівника зі святкового дня?
  • Чи враховуються інваліди, які працюють за сумісництвом, у 4-відсоткову квоту робочих місць для працевлаштування інвалідів?
  • Як звільнити працівника, котрий тривалий час не виходить на роботу?
  • Чи належить працівник, який обіймає посаду паспортиста в селищній раді, до посадових осіб?
  • Чи потрібно повідомляти військомат про прийняття працівника-призовника на роботу?

Відповіді на ці та інші запитання — на сторінках журналу.

ЗАПИТАЙТЕ ФАХІВЦЯ

Запитання — відповідь

Андрій ЗАБОЛОТНИЙ
заступник голови Національного агентства України з питань державної служби
Який ранг присвоїти державному службовцю, якому на попередньому місці роботи було присвоєно 9-й ранг?

Зоя ВАСИЛЬОВА
експерт із трудового права
Чи можна регулярно долучати працівників до роботи у вихідні дні?

Світлана ЦИМБАЛЮК
декан факультету управління персоналом, соціології та психології ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», докт. екон. наук
Яку розцінку встановити працівнику, якщо збільшено розмір мінімальної заробітної плати?

Як оформити щомісячні виплати премій працівникам?

Як обчислити заробітну плату оператору котельні?

Леонід ДЕРЕВ’ЯНКО
експерт із військового обліку
Як прийняти на роботу працівника, який за граничним віком знятий з військового обліку?

Анна МІЛІЄНКО-САМСОНОВА
менеджер з персоналу та кадрових питань ТОВ «Аудиторська фірма «Київська аудиторська група»
Чи має право працівниця–сумісник на додаткову оплачувана відпустку?

Який строк зберігання документів для підприємств не державної форми власності?

_________________________________________________________

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

ПОДІЯ

VIII Всеукраїнські кадрові збори
21 квітня 2017 року в приміщенні Конференц–центру OLYMPIC HALL відбулися традиційні VIII Всеукраїнські кадрові збори, на яких актуальними темами були: підготовки до прийняття проекту Трудового кодексу України, зміни у відповідальності роботодавця, Топ-20 найгарячіших запитань кадровиків, новий порядок військового обліку на підприємстві

ІНТЕРВЮ З ПРАКТИКОМ

Ілля ДОВЖЕНКО
Трудова міграція в Україні та за кордоном: кадровий аспект
Якими основними нормативно-правовими документами регулюється трудова міграція? Які основні причини трудової міграції українців за кордон та іноземців до України? Із якими країнами Україною укладено міжнародні договори у сфері трудової міграції та на яких документах ґрунтуються ці відносини?

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Олександр МАКУХА
Формування органів управління та забезпечення руху персоналу в об’єднаних територіальних громадах
Як здійснюється приєднання територіальних громад до вже утвореної об’єднаної територіальної громади? Чи потрібно переобирати голову об’єднаної територіальної громади? Як правильно оформити в трудових книжках записи про припинення повноважень голови і секретаря приєднаної сільської (селищної) ради?

Микола БОЙКО
Особливості звільнення деяких категорій працівників (п. 71 ст. 36 КЗпП)
Що слугує підставою для звільнення працівника за пунктом 71 статті 36 КЗпП? Які строки встановлено законодавством для проведення такого звільнення? Як правильно оформити наказ про звільнення та запис у трудовій книжці працівника?

КАДРОВІ СИТУАЦІЇ. ВИРІШУЄМО ПРАВИЛЬНО

Микола БОЙКО
Особливості надання інформації з обмеженим доступом
Яка інформація відноситься до інформації з обмеженим доступом? Як оформити запит на інформацію? Чи передбачена законодавством відмова в задоволенні запиту на інформацію?

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Олександр НОСІКОВ
Оновлено кваліфікаційні вимоги для соціальних працівників
Із якою метою внесено зміни до Випуску 80 ДКХП? Які кваліфікаційні характеристи посад працівників було вилучено? Чи з’явилися нові посади працівників соціальної сфери?

Оксана КАМАНОВА
Прийняття на роботу за безстроковим трудовим договором: поетапні дії
Які документи має подати особа під час прийняття на роботу? Які обмеження щодо працевлаштування встановлено законодавством? У яких випадках обов’язкове дотримання письмової форми трудового договору?

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Микола БОЙКО
Поновлення працівника на роботі за рішенням суду: якщо працівник уже працює на іншому підприємстві
Як правильно зробити запис у трудовій книжці працівника про поновлення на роботі? Як оподатковуються вказані в рішенні суду суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди?

Станіслав СОЛОМОНОВ
Підсумований облік робочого часу для охоронників
За яких умов можливе запровадження на підприємстві режиму підсумованого обліку робочого часу? Яка тривалість роботи протягом доби та тижня за такого режиму?

ДІЛОВА МОВА

Ірина КІКАВЕЦЬ
Ділове спілкування в електронному просторі
Яку інформацію зазначати в темі електронного повідомлення? Які особливості написання електронного листа? Як проявити толерантність до «електронного» співрозмовника?

СУДОВА ПРАКТИКА

Лариса СИДОРОВА
Спори щодо звільнення працівників за систематичне невиконання без поважних причин обов’язків
Які юридичні факти мають бути встановлені під час вирішення спору щодо звільнення працівника на підставі пункту 3 статті 40 КЗпП? Чи враховуються під час вирішення такого спору заходи дисциплінарного стягнення, які були зняті достроково? Що треба розуміти під систематичним невиконанням обов’язків?

ПРОФЕСІЙНА КЛАСИФІКАЦІЯ

Олександр НОСІКОВ
Описи сучасних професій і посад
Які кваліфікаційні вимоги до начальника цеху? Що повинен знати та вміти аудитор? У чому полягає зміст роботи інженера?

ШПАРГАЛКА КАДРОВИКА

Поділ щорічної відпустки
Оформлення відпусток
Відпустка у зв’язку з навчанням без збереження заробітної плати
Записуємо цифри грамотно і красиво
Відкликання із щорічної відпустки

КАДРОТЕКА

Зразки записів до трудової книжки про звільнення  на підставах пунктів 1, 2, 3, 5, 6, 7, 71, 72, 8, 9 статті 36 КЗпП України