...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 8, 2017


Шановні читачі!

Поточний номер журналу, як завжди, насичений нормативно­правовими документами, коментарями до законопроектів, законів, постанов. Проте хочемо привернути вашу увагу до змін законодавства, зокрема:
— 19 липня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами — підприємцями» від 23 березня 2017 року № 1982­VIII. Закон виключає з низки законодавчих актів вимоги про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання) та необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування;
— 24 липня на офіційному сайті Верховної Ради України оприлюднено порівняльну таблицю до проекту Трудового кодексу України (№ 1658, доопрацьованого) (ознайомитися з таблицею можна на сайті www.rada.gov.ua в розділі «Законопроекти»);
— 25 липня є останнім днем прийняття заяв­розрахунків від страхувальників, а 31 липня фактично припинять своє існування міжрайонні районні та обласні дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Такі зміни сталися відповідно до наказу Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про проведення остаточних виплат та закриття рахунків органів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності» від 20 липня 2017 року № 389­ос;
— 26 липня набув чинності Закон України «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерних мереж платників податків)» від 13 липня 2017 року № 2143­VIII.

Нагадуємо, журнал «Довідник кадровика» поширюється лише за передплатою. Радимо вчасно оформити передплату на 2018 рік, оскільки всі передплатники до кінця 2017 року зможуть взяти участь у ЩОМІСЯЧНОМУ розіграші подарунків з нагоди 15-річчя журналу «Довідник кадровика» від Видавничого дому «МЕДІА-ПРО». Для цього потрібно підтвердити передплату, надіславши копію рахунка на адресу: вул. Є. Сверстюка, 11, корпус «А», а/с 185, м. Київ, 02002 або на електронну пошту: podpiska@mediapro.com.ua.

З повагою,
головний редактор

Ольга Харечко

_________________________________________________________

У № 8 «КАДРИ. Гарячі запитання кадровика» (щомісячного вкладення до журналу “Довідник кадровика”):

ЗАПИТАННЯ ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ

Галина БІЛОТКАЧ,
експерт гарячої лінії
Актуальні робочі ситуації
Експерт гарячої лінії відповідає на запитання читачів.

  • Чи потрібно брати дозвіл у центрі зайнятості на укладення цивільно-правового договору з іноземцем?
  • Чи зберігається заробітна плата працівникові-сумісникові, призваному на строкову військову службу?
  • Чи можна надати працівникові, який подав кілька довідок про здавання крові, усі дні відпочинку підряд?
  • Чи може працівник-пенсіонер кілька разів звільнятися у зв’язку з виходом на пенсію?
  • Чи потрібна заява працівника для звільнення у зв’язку із закінченням строку трудового договору?

Відповіді на ці та інші запитання — на сторінках журналу.

ЗАПИТАЙТЕ ФАХІВЦЯ

Запитання — відповідь

Наталія ЛАВРУХІНА
Як правильно обчислити стаж роботи, що дає право на пенсію, на підставі записів у трудовій книжці працівника?

Людмила ПАЛАМАРЧУК
Чи потрібно зберігати накази про прийняття на роботу в паперовій формі, якщо вони створюються в електронній?

Олександр НОСІКОВ
Які кваліфікаційні характеристики передбачені для посади «Професіонал з антикорупційної діяльності»?

Сергій КРАВЦОВ
Чи можна встановити працівникам 24-годинну зміну, якщо в галузевій угоді визначено тривалість зміни 12 год.?

Світлана ЦИМБАЛЮК
Чи оплачується прогул, вчинений одинокою матірю?
Чи зберігається протягом двох тижнів середній заробіток за працівником, який у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку іншого працівника працював на вищеоплачуваній посаді?

Антоніна КЛИМЕНКО
Чи зараховується період роботи воєнруком у школі до педагогічного стажу, що дає право на надбавку за вислугу років?

Микола ПОСТЕРНАК
Як правильно визначити перші п’ять днів тимчасової непрацездатності, які оплачуються за рахунок роботодавця, якщо працівникові видано кілька листків непрацездатності?

_________________________________________________________

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

Чому злодій і шахрай завжди ходять «білими», а HR та СБ приречені на другий хід «чорними»

ІНТЕРВ’Ю З ПРАКТИКОМ

Роман ЧЕРНЕГА
Важливі аспекти при проведенні перевірок
Чи передбачена «нова» форма посвідчення для інспекторів праці, що вже давно виконують свої повноваження? Що має бути у посвідченні, аби переконатися, що воно не підроблене? Яким чином зможе перевірити посвідчення інспектора праці роботодавець?        

Володимир МАКСИМЧУК
Про зміни в системі пенсійного забезпечення
У чому полягає осучаснення пенсій і як воно реалізовуватиметься? Які розміри мінімальної пенсії за віком передбачено законопроектом № 6614 та чи змінюються умови її призначення? Які особливості пенсій за вислугу років та пенсій за віком на пільгових умовах?

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Микола БОЙКО
Правове регулювання праці надомників
Як оформити письмовий трудовий договір з надомником? Що має бути зазначено в наказі про прийняття на роботу? Чи потрібно вносити до трудової книжки працівника запис про виконання роботи вдома?

Микола БОЙКО
Особливості звільнення деяких категорій працівників (п. 4 ст. 41 КЗпП)
Що слугує підставою для звільнення працівника за пунктом 4 статті 41 КЗпП? Які категорії працівників можуть бути звільнені за цим пунктом? Як правильно оформити наказ та запис у трудовій книжці працівника про звільнення?

КАДОРОВІ СИТУАЦІЇ. ВИРІШУЄМО ПРАВИЛЬНО

Світлана ЦИМБАЛЮК
Оплата роботи в нічний час: це скільки?
Який час вважається нічним? Якими нормативно-правовими документами регламентуються розміри доплат за роботу в нічний час? Як на підприємстві здійснюється оплата роботи в нічний час?

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Лариса МАРТИНЕНКО
Усе, що потрібно знати про щорічні відпустки
У який строк мають бути виплачені «відпусткові»? Як правильно оформити наказ про надання працівникові щорічної відпустки з подальшим звільненням? Яку відповідальність передбачено за порушення законодавства про відпустки?

Ольга ХАРЕЧКО
Відпустки без збереження заробітної плати
Які є види відпусток без збереження заробітної плати? Хто має право на таку відпустку? Які документи повинен надати працівник для отримання відпустки без збереження заробітної плати?

Олена ГУБАР
Трудові відносини з інвалідами на підприємстві
Який норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів установлено законодавством? Які документи має подати інвалід під час прийняття на роботу? Як правильно оформити наказ про прийняття на роботу?

ДІЛОВА МОВА

Оксана БЕЗВЕРХОВА
Правильно ставимо наголос у словах
Що є основою системи виділення наголосом слів в українській мові? Які особливості наголошення в українській мові? Із якими групами слів виникають проблеми з наголосом?

СУДОВА ПРАКТИКА

Лариса СИДОРОВА
Вступ працівниці на військову службу за контрактом
Що є підставою для припинення трудового договору з працівницею? Яких працівниць стосуються гарантії, зазначені у статті 119 КЗпП? Чи має право роботодавець звільнити працівницю, яка вступила на військову службу за контрактом у добровільному порядку в особливий період, за пунктом 3 статті 36 КЗпП?

ОХОРОНА ПРАЦІ

Микола ЛИСЮК
Охорона праці vs Кадрова служба: безпека праці персоналу підрядних організацій
На підставі чого здійснюється виконання підрядних робіт? Які права та обов’язки сторін договору підряду? Як оформлювати акт-допуск та договір на виконання підрядних робіт?

РИНОК ПРАЦІ

Олена ПЛИСЮК
Реєстрація безробітного в центрі зайнятості та надання допомоги по безробіттю
Яким критеріям має відповідати підходяща робота? Чи повинен безробітний відвідувати центр зайнятості, в якому він зареєстрований? За яких умов припиняється реєстрація безробітного?

ПРОФЕСІЙНА КЛАСИФІКАЦІЯ

Олександр НОСІКОВ
Описи сучасних посад і професій
Що повинен знати та вміти технік з метрології? Які кваліфікаційні вимоги до адміністратора? У чому полягає зміст роботи архіваріуса?

ШПАРГАЛКА КАДРОВИКА

Хто не визнається близькими особами
Строки відряджень
Обов’язкове використання печаток скасовано

КАДРОТЕКА

Зразки записів до трудової книжки про звільнення з незалежних від волі сторін підстав