...
Реєструйся

Актуальні питання-відповіді щодо надання соціальних відпусток жінці, яка має дітей


Мінсоцполітики в листі від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16 розглянуло питання надання жінці соціальної відпустки.

1. На роботі за сумісництвом працівник має право і на соціальні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, і для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Тож підстав для ненадання працівникам-сумісникам соціальної відпустки за ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) не вбачається.

Нагадаємо

Відповідно до статті 19 Закону про відпустки, жінці, яка працює та має двох або більше дітей віком до 15-ти років або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А групи I, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А групи I, який виховує їх без матері (у т.ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, котра взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А групи I, чи одному з прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

2. Як випливає з норми ст. 19 Закону про відпустки, для отримання такої відпустки жінці недостатньо мати двох дітей віком до 15-ти років, вона повинна працювати (виконувати свої трудові обов’язки).

Оскільки відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, належать до виду соціальних відпусток, то жінка, перебуваючи в соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, не має права на соціальну відпустку, передбачену ст. 19 Закону про відпустки.

Зі змісту звернення вбачається, що в березні 2014 року працівниця народила другу дитину й після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відразу скористалася відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, що тривала до березня 2016 року.

Оскільки у 2014 році, після виникнення підстави, згідно з якою надається відпустка, передбачена ст. 19 Закону про відпустки, та у 2015 році працівниця фактично не працювала, то, відповідно, і право на таку відпустку за 2014–2015 роки в неї відсутнє.

Згадана вище відпустка має надаватися, починаючи з 2016 року й до досягнення старшою дитиною 15-річного віку включно.

3. Жінка, яка виховує двох дітей віком 6 і 10 років (батько яких помер) та яка повторно уклала шлюб із чоловіком, який не усиновив дітей, має право на соціальну додаткову відпустку за двома підставами («жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років» та «одинока мати») тривалістю 17 календарних днів.

4. Передбачено лише право жінки, котра має двох або більше дітей віком до 15-ти років, на соціальну додаткову відпустку. Такою відпусткою може скористатись одинокий батько чи батько дітей, мати яких тривалий час перебуває в лікувальному закладі. Іншого законодавством не передбачено.

5. Мати дитини як приватний підприємець не має права на будь-який вид відпусток, у т.ч. і на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, оскільки вона не перебуває в трудових відносинах.

Тож відсутня підстава для надання батьку дитини відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, оскільки він не може пред’явити роботодавцю для надання цієї відпустки довідки з місця роботи матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку відпустки для догляду за дитиною.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків