...
Реєструйся

Чи компенсується робота у вихідний день?


На підприємстві встановлено два вихідних дні — субота та неділя. Для окремого працівника запроваджено режим роботи — один день на тиждень (понеділок). Дні з вівторка по п’ятницю є його вільними від роботи днями. Як оплатити чи компенсувати працівникові роботу у вихідний день?

Як роз’яснює Мінсоцполітики, відповідно до норм частини третьої статті 56 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), згідно з якою робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників, у випадку залучення такого працівника до роботи у дні з вівторка по п’ятницю, оплата за роботу в ці дні може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі відповідно до статті 72 КЗпП.

Мінсоцополітики виходило з такого: за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень (частина перша статті 56 КЗпП).

Отже, неповний робочий час може встановлюватися шляхом зменшення тривалості щоденної роботи чи кількості днів роботи протягом тижня.

Лист Міністерство соціальної політики України «Щодо компенсації за роботу у вільний від роботи день» від 12 лютого 2018 року № 238/0/101-18/284

Джерело: ligazakon.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми