...
Реєструйся

Чи має право працівник, якому присвоєно звання «Заслуженого», отримати відпустку у зручний для нього час?


Відповідно до підпункту 7 частини 13 статті 10 Закону України «Про відпустки», щорічні відпустки за бажанням працівника в зручний для нього час надаються ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.

Відповідно до положень статті 6 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», ветеранами праці визнаються громадяни, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях, об’єднаннях громадян, фізичних осіб, мають стаж роботи 40 років — для чоловіків і 35 років — для жінок і вийшли на пенсію. Особами, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, згідно зі статтею 8 Закону, вважаються: Герої Соціалістичної Праці, Герої України та повні кавалери ордена Трудової Слави.

Таким чином, згаданим «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» визначено вичерпний перелік категорій працівників, які можуть отримати щорічні відпустки у зручний для них час.

Водночас працівникам, котрим у встановленому порядку присвоєно звання «Заслуженого», щорічні відпустки надаються на загальних умовах.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика» за матеріалами Управління Держпраці у Закарпатській області

Видання для кадровиків Журнали реєстрації