...
Реєструйся

Чи може ФОП бути притягнений до адмінвідповідальності як посадова особа


Фахівці ДФСУ розглянули таке питання: чи вважається ФОП посадовою особою для цілей притягнення до адміністративної відповідальності?

Як пояснили контролери, ФОП може бути визнаний службовою особою (посадовою особою) лише тоді, коли такий громадянин на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому в провадженні підприємницької діяльності. За таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень стосовно найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо).

Водночас податківці навели перелік статей КУпАП, якими передбачена адміністративна відповідальність саме фізичних осіб — підприємців (тобто тих статей, за якими підприємці можуть бути притягнені до відповідальності незалежно від наявності найманих працівників):

  • ст. 1621 (ухилення від повернення виручки в іноземній валюті);
  • ст. 1622 (незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків);
  • ст. 1634 (порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи);
  • ст. 16315 (порушення порядку проведення готівкових розрахунків і розрахунків із використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги));
  • ст. 1651 (порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування й загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Окрім того, за порушення ст. 1651 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків