...
Реєструйся

Чи можна продовжити щорічну відпустку на кількість днів хвороби працівника на підставі довідки, виданої медичним закладом (відсутні бланки листків непрацездатності)?


Ні, не можна. Відповідно до пункту 1 частини другої статті 11 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР щорічна відпустка повинна бути продовжена або перенесена на інший період у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку.

Згідно з частиною 1 статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — його копія, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи (за наявності).

Бланк листка непрацездатності — це документ суворого обліку. Бланки листків непрацездатності виготовляють за ліцензією, виданою Міністерством фінансів України (підп. 1.3.2 п. 1.3 Правил виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 25 листопада 1993 року № 98, Служби безпеки України від 15 листопада 1993 року № 118, Міністерства внутрішніх справ України від 24 листопада 1993 року № 740).

Форма листка непрацездатності затверджена спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 року № 532/274/136-ос/1406.

Згідно з пунктами 2.5 і 2.6 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455, листок непрацездатності видається в день установлення непрацездатності, крім випадків лікування в стаціонарі. Особам, які звернулися за медичною допомогою та визнані непрацездатними після закінчення робочого дня, листок непрацездатності може видаватися за їхньою згодою з наступного календарного дня.

Отже, довідка, видана медичним закладом, не є підставою для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, а тому продовжити щорічну відпустку на кількість днів, зазначених у довідці, не можна. Працівник має замінити в медичному закладі довідку на листок непрацездатності. На підставі цього листка непрацездатності буде продовжено відпустку.
Білоткач Галина Панасівна,
експерт гарячої лінії

Більше нових актуальних запитань від передплатників і читачів та вичерпних відповідей на них від експерта гарячої лінії Галини Білоткач — у вкладенні до журналу «Довідник кадровика» «Кадри. Гарячі запитання кадровика» № 10, 2017, у рубриці «Запитання гарячої лінії».

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...