...
Реєструйся

Чи можна в офісній компанії призначати спеціаліста з охорони праці ще й відповідальним за пожежну безпеку та за електробезпеку?


Чи можна в офісній компанії призначати спеціаліста з охорони праці ще й відповідальним за пожежну безпеку та за електробезпеку?

Вирішення цього питання залежить від чисельності працівників та масштабів виробничої діяльності підприємства.

Тобто за кількості працівників на підприємстві менше 50 осіб роботодавець може прийняти рішення про суміщення керівником служби охорони праці контролю питань з охорони праці та питань з пожежної безпеки, що (як будь-яке суміщення) потребує відповідної оплати праці.

При цьому працівник служби охорони праці має право відмовитись від такого суміщення, мотивуючи це порушенням умов трудового договору або контракту з роботодавцем.

Очевидно, що чинне законодавство про охорону праці не допускає суміщення обов’язків з питань охорони праці на підприємствах з чисельністю працівників понад 50 осіб. Зазначимо, що йдеться саме про виконання усього обсягу роботи однією людиною.

Якщо ж на підприємстві буде створено відділ, наприклад, «охорони праці та охорони навколишнього середовища», буде розроблено та затверджено відповідне положення про цей структурний підрозділ підприємства, а у його штаті, крім начальника відділу, працюватиме відповідна вимогам чинного законодавства кількість фахівців відповідних напрямів, то підстав для заборони підприємству створення такого відділу немає.

Що стосується відповідального за електробезпеку (особи, відповідальної за електрогосподарство), то цією особою має бути електротехнічний працівник, тобто «працівник, посада або професія якого пов’язана з обслуговуванням електроустановок, що склав іспит з Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів та має відповідну групу з електробезпеки» (п. 3.1 розділу ІІІ Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів).

Відповідно до п. 1.3.2, п. 2.1.4 Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів (НПАОП 40.1-1.21-98), фахівці служб охорони праці зобов’язані контролювати безпечну експлуатацію електроустановок і повинні мати групу допуску IV з електробезпеки (як інспектувальна особа).
Тобто такий працівник не відноситься до категорії «електротехнічний працівник» та його робота не пов’язана з обслуговування електроустановок.

Микола Федоренко, головний державний інспектор Головного управління Держпраці України в Київській області

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Усі видання з охорони праці