...
Реєструйся

Чи справляти ПДФО з вартості навчання працівника, якого звільняють через скорочення


До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу, але не вище за розмір, визначений в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ на кожен повний або неповний місяць підготовки або перепідготовки такої фізичної особи, незалежно від того, чи перебуває ця особа в трудових відносинах із роботодавцем, але за умови, якщо вона уклала з ним письмовий договір (контракт) про взяті зобов’язання з відпрацювання в такого роботодавця після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу й отримання спеціальності (кваліфікації) не менш ніж 3 роки (пп. 165.1.21 ПКУ).

У разі якщо працівник припиняє трудові відносини з роботодавцем протягом періоду такого навчання чи до закінчення третього календарного року від року, у якому закінчується таке навчання, сума, сплачена як компенсація вартості навчання, прирівнюється до додаткового блага, наданого такому працівнику протягом року, на який припадає таке припинення трудових відносин, і підлягає оподаткуванню в загальному порядку.

Однак, як указує ГУ ДФС у м. Києві: при вирішенні питання обкладення ПДФО вартості навчання, сплаченого роботодавцем за найманого працівника, необхідно враховувати підставу припинення трудових відносин такого працівника з роботодавцем. У разі коли такі трудові відносини припиняються за ініціативою роботодавця (скорочення тощо), то сума, сплачена роботодавцем за навчання звільненого працівника, не включається до оподатковуваного доходу цього працівника.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків