...
Реєструйся

Чи зараховується період служби мобілізованих працівників до страхового стажу?


Мінсоцполітики в листі від 15.12.2015 р. № 696/18/99-15 розглянуло питання про період проходження військової служби за мобілізації та розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Період проходження працівниками військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, може враховуватися до страхового стажу для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, якщо за цей період було виплачено страховий внесок ( єдиний внесок) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до законодавства.

При обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності враховуються суми оплати середнього заробітку під час мобілізації, на які нараховано єдиний внесок.

Період військової служби застрахованої особи за призовом під час мобілізації, на особливий період, коли за застраховану особу відповідно до законодавства не сплачено єдиний внесок (зокрема, період виплати працівникові компенсації з бюджету в межах середнього заробітку мобілізованого працівника, який не є базою нарахування ЄВ, направляється до ФСС з ТВП), також слід відносити до періоду, який не відпрацьований з поважної причини.

Мінсоцполітики пропонує місяці і календарні дні цього періоду виключати з розрахункового періоду і проводити розрахунок середньої зарплати за місяці і календарні дні розрахункового періоду, в яких єдиний внесок сплачено.

У разі, коли у всіх місяцях розрахункового періоду не нараховано єдиний внесок, середня заробітна плата може бути визначена виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку № 1266).

Також Мінсоцполітики повідомляє, що в Комітеті ВР України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулося засідання робочої групи з розробки законопроекту про включення періоду військової служби працівників, покликаних за призовом під час мобілізації, на особливий період, до страхового стажу і збереження страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у випадках ненарахування та несплати роботодавцем за них єдиного внеску.