...
Реєструйся

ЧИ ЗОБОВ’ЯЗАНЕ ПІДПРИЄМСТВО ОПЛАЧУВАТИ ПРАЦІВНИКОВІ вартість недержавних нагород, наданих йому за участь в АТО?


Працівник, який проходить військову службу (бере участь в АТО), подав на підприємство витяги з наказів про нагородження:
— відзнаками («За захист Батьківщини», «За службу державі», «За заслуги»;
— орденами («За розбудову України», «Єдність та воля»);
— знаком народної пошани «За службу Україні»;
— медаллю «За відвагу»;
— нагрудним знаком «Гідність та честь».

У міському військовому комісаріаті працівникові порадили звернутися на підприємство з приводу оплати вартості зазначених нагород? Чи зобов’язане підприємство це робити? На підприємстві працівник отримує середній заробіток, а за місцем проходження військової служби — грошове забезпечення.

Ні, не зобов’язане.

Відповідно до частини третьої статті 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у т. ч. шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20 грудня 1991 року № 2011-XII. Як убачається з цієї норми та запитання, підприємство здійснює передбачені виплати працівникові та зберігає за ним робоче місце. У свою чергу, працівник, як військовослужбовець, отримує грошове забезпечення за місцем проходження військової служби за рахунок коштів Державного бюджету України.

Слід зауважити, що отримані працівником нагороди не є державними (виключний перелік державних нагород визначений Законом України «Про державні нагороди України» від 16 березня 2000 року № 1549-III). Це — недержавні загальноукраїнські відзнаки з особливим статусом. Вони засновані на підставі рішення Ради громадських організацій України ВГО «Звитяга» та ВГО «Країна» від 7 червня 2014 року. За виготовлення таких нагород потрібно вносити плату. Мабуть, саме тому фахівці міського військового комісаріату й порекомендували працівникові звернутися на підприємство з проханням виплатити йому суму вартості нагород. Водночас нема жодного законодавчого чи іншого нормативно-правового акта, який би зобов’язував підприємства, установи, організації оплачувати вартість нагород, отриманих працівниками від громадських організацій, навіть за участь в АТО.

Отже, здійснення відповідних виплат — право роботодавця, а не його обов’язок. Роботодавець може виплатити працівникові зазначені кошти, якщо фінансовий стан підприємства дає змогу це зробити і відповідна норма прописана в колективному договорі.

Витяги з наказів про нагородження працівника недержавними нагородами можуть бути враховані, коли, скажімо, вирішуватиметься питання щодо його кар’єрного зростання

Леонід СМІЯН, полковник юстиції у відставці

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»

Замовити журнал «Довідник кадровика» можна за тел: (044) 507-2226 (відділ продажів)
Придбати в інтернет-магазині
Передплатний індекс: 89358