...
Реєструйся

Додаткова робота: розширення зони обслуговування та збільшення обсягу виконуваних робіт


На сьогодні в жодному нормативно-правовому акті чітко не прописано, коли треба вживати поняття «розширення зон обслуговування», а коли — «збільшення обсягу виконуваних робіт». Тому часто виникають запитання щодо оформлення наказу про збільшення обсягу виконуваних робіт; чи треба повідомляти про доручення працівникові такої додаткової роботи фіскальні органи; чи можна оформити розширення зони обслуговування без установлення доплати; чи треба вносити зміни до штатного розпису.

Суттєва різниця між суміщенням посад і розширенням зон обслуговування або збільшенням обсягу виконуваних робіт полягає в тому, що в разі суміщення додатковий обсяг робіт виконується за іншою посадою чи професією, а в разі розширення зон обслуговування чи збільшення обсягу виконуваних робіт — за однією й тією ж посадою (професією).

Відповідно до статті 31 КЗпП власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором, а тому якщо виникла потреба розширити зону обслуговування чи збільшити обсяг виконуваних працівником робіт, потрібно отримати на це його згоду. Нові умови праці обумовлюються між роботодавцем і працівником. Якщо працівник згоден на збільшення обсягу виконуваної роботи, про це він може повідомити, подавши заяву, де зазначить обумовлену дату, з якої готовий виконувати додатковий обсяг робіт. На підставі заяви видають відповідний наказ. Або це може проводитися так: керівник структурного підрозділу подає доповідну записку керівникові підприємства, де описує ситуацію, що склалася, і просить розширити зону обслуговування або збільшити обсяг виконуваної роботи певному працівникові (працівникам). На підставі доповідної записки та письмової згоди працівника (працівників) видають наказ.

Будь-які зміни, що відбуваються в процесі роботи й зумовлені зміною в організації виробництва і праці, вважатимуться для працівників підприємства зміною істотних умов праці. А отже, якщо внаслідок змін в організації виробництва і праці працівникові буде розширено зону обслуговування чи збільшено обсяг виконуваних робіт, його треба попередити про це не пізніше ніж за два місяці (ст. 32 КЗпП).

Зміна істотних умов праці може бути зумовлена лише змінами в організації виробництва і праці.

Розширення зон обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт можливе лише в тому випадку, коли такі роботи перевищують установлені за певною професією (посадою) норми праці.

Автор — Лідія БАСМАТ, експерт із кадрового діловодства

Докладніше — у журналі «Довідник кадровика» № 8, 2016

Придбати видання в редакції: (044) 507-2227, podpiska@mediapro.com.ua

Замовити в редакції | Погортати презентаційний номер