...
Реєструйся

Допомога по тимчасовій непрацездатності під час щорічної (основної чи додаткової), чорнобильської відпустки та відпустки без збереження заробітної плати


Відповідно абз. 1 ч. 1 ст. 30, Закону України «Про загальнообв’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 1105), матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), призначаються та надаються за основним місцем роботи (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомоги по вагітності та пологах, які надаються за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України).

Допомога з тимчасової втрати працездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати ( п. 1 ст. 22 Закону № 1105).

Відповідно до абз. 5 ч. 2 ст. 22 Закону № 1105, у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, під час перебування у щорічній (основній чи додатковій) відпустці допомога надається у порядку та розмірах, установлених цим Законом.

При цьому, під щорічною відпусткою розуміється щорічна основна і щорічні додаткові відпустки (за шкідливий характер праці, ненормований робочий день, додаткова відпустка державним службовцям тощо) відповідно до Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504 (ст. 4 Закону № 504).

Додаткова «чорнобильська» відпустка не належить до виду щорічних відповідно до Закону № 504. Хоча ця відпустка й надається щороку згідно зі статтями 20 та 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-ХІІ, але вона визначена як пільга та компенсація чорнобильцям. Це відрізняє її від щорічної відпустки, яка надається усім працівникам за умови роботи упродовж певного часу. Отже, листок непрацездатності не підлягає оплаті в період такої відпустки. Додаткова відпустка чорнобильцям 1 і 2 категорії не підлягає перенесенню або продовженню у разі тимчасової непрацездатності.

Крім того, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 23. Закону № 1105, за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.

Джерело: Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП

Видання для кадровиків Журнали реєстрації