...
Реєструйся

Довіряй, але перевіряй


Натрапили ми тут на роз’яснення одного з теруправлінь Держпраці, де зазначено: «Звільнення за результатами випробування оформляється наказом власника або уповноваженого ним органу. При цьому в наказі та трудовій книжці дається посилання на ст. 28 КЗпП України».

Однак у разі звільнення за результатами випробування в наказі та трудовій книжці потрібно посилатися на п. 11 ст. 40, а не на ст. 28 КЗпП. Адже у 2016 році до законодавства внесено зміни.

Оформлюйте правильно накази та трудові. Користуйтеся нашими зразками. У нас їх дуже багато — так би мовити, на всі випадки життя.

Джерело: Електронна система «КАДРОВИК-онлайн»

Випробувальний термін: основні аспекти

Відповідно до ст. 26 КЗпП України при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути відображена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

При укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати документи, передбачені ст. 24 КЗпП України.

Статтею 27 КЗпП визначено, що строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — шести місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

Якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

Згідно зі ст. 28 КЗпП України коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.

Якщо протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган протягом цього строку вправі розірвати трудовий договір. Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів у питаннях звільнення.

Звільнення за результатами випробування оформляється наказом власника або уповноваженого ним органу. При цьому в наказі і трудовій книжці дається посилання на ст. 28 КЗпП України, а підстава звільнення формулюється як «за результатами випробування».

Джерело: kirtu.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації