...
Реєструйся

Директор погоджується працювати безкоштовно


Трудові відносини працівників та роботодавців регулюються Кодексом законів про працю в Україні від 10.12.71 р. (далі – КзпП) та Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі – ЗУ № 108/95-ВР).

Відповідно до ч. 2 ст. 97 КзпП, форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі.

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок робітникам, посадових окладів службовцям, а також надбавок, доплат, премій і винагород згідно з ч. 3 ст. 97 КзпП встановлюються власником або уповноваженим ним органом з урахуванням вимог, передбачених частиною другою цієї статті.

При цьому ч. 4 ст. 97 передбачено, що власник або уповноважений ним орган чи фізична особа не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами, колективними договорами.

Статтею 95 КзпП та ст. 3 ЗУ № 108/95-ВР передбачено законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

Таким чином, у випадку, якщо найманий працівник виконав місячну (почасову) норму праці (обсяг робіт), то розмір нарахованої йому заробітної плати не може бути меншим ніж законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, який є державною гарантією для працівників.

Як свідчать наведені норми, законодавством не передбачено можливості не нараховувати (не сплачувати) працівнику заробітну плату взагалі, також з умови згоди на це працівника.

Передбачено можливість зменшувати розмір заробітної плати за згодою працівника.

У випадку не нарахування та невиплати заробітної плати при виконанні робітником функціональних обов’язків відповідно до трудового договору (контракту) можливі наслідки у вигляді адміністративної відповідальності. Згідно зі ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984р. порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн. – 1700 грн.). 

PSP Audit