...
Реєструйся

Хто має право на безкоштовні путівки в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів


Останнім часом на «Гарячу лінію» Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звертаються застраховані особи з питаннями щодо порядку отримання безкоштовних путівок на реабілітаційне лікування після перенесених захворювань та травм.

Управління з питань надання соціальних послуг Виконавчої дирекції Фонду повідомляє, що застраховані особи та члени їхніх сімей у ІІ півріччі 2016 року мають можливість отримати відновлювальне лікування (медичну реабілітацію) у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду.

Отримати безкоштовну путівку можуть хворі, які мають відповідні медичні показання для направлення на відновлювальне лікування (медичну реабілітацію) до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів після стаціонарного етапу лікування. При цьому медичний відбір та направлення застрахованих осіб та членів їхніх сімей на відновлювальне лікування здійснюється відбірковими комісіями відповідного медичного профілю лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я, до складу яких призначений також представник Фонду (за фахом лікар). Хворі направляються в оздоровницю на реабілітаційне лікування з відкритим листком непрацездатності.

Фонд здійснює оплату лікування таких хворих в наступних реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів:

–  після гострого інфаркту міокарда, пролікованої нестабільної стенокардії, операцій на серці та магістральних судинах;
–  після гострих цереброваскулярних порушень;
–  після оперативних втручань на органах травлення;
–  після операцій ортопедичних, травматологічних, при дефектах та пороках розвитку хребта, пластиці суглобів, ендопротезуванні і реендопротезуванні, реплантації кінцівок;
–  з порушенням перебігу вагітності;
–  з порушеннями обміну речовин та захворюваннями ендокринної системи;
–  після опіків.

З переліком відбіркових комісій, які функціонують в лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я та здійснюють відбір і направлення хворих до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів, а також з переліком відкритих реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів, в яких застраховані особи та члени їхніх сімей мають можливість безкоштовно отримати відновлювальне лікування (медичну реабілітацію) за рахунок коштів Фонду в ІІ півріччі 2016 року, можна ознайомитися безпосередньо в відділеннях Фонду та їх робочих органах.   

«Статтею 29 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 № 1105-ХІV (далі – Закон № 1105) визначено, що для забезпечення відновлення здоров’я застраховані особи мають право на лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду. При цьому, рання санаторно-курортна реабілітація спрямована на відновлення здоров’я працездатної особи та повернення її до суспільно-корисної праці, профілактику ускладнень хвороб та зменшення витрат на допомогу по тимчасовій непрацездатності (оплата «лікарняних» за рахунок коштів Фонду), оскільки вона здійснюється безпосередньо після стаціонарного лікування і хворий направляється в санаторій із відкритим листком непрацездатності. Медична реабілітація, як санаторно-курортний етап лікування, призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання в разі наявності обмежень життєдіяльності та здійснюється за медичними показаннями», –  роз’яснює співробітник профільного управління.

Хто ж має право отримати безкоштовні путівки на відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду?

На відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладах за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають право будь-які застраховані особи та члени їхніх сімей відповідно до Закону  № 1105. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та звільнення), якщо інше не передбачено законом.  

Реабілітаційне лікування надається по путівках, видача яких здійснюється з урахуванням вимог Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 № 12 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.04.2009 за № 339/16355.

«Порядком отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 25.02.2009 № 12 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.04.2009 за № 339/16355, передбачено, що путівка до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу видається безкоштовно лікувально-профілактичним закладом застрахованій особі, дитині або двом дітям у супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікунові, піклувальнику), згідно з висновком відбіркової комісії лікувального закладу щодо направлення хворих до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів, у якому вона перебуває на лікуванні, за наявності довідки страхувальника.

Довідка заповнюється за основним місцем роботи застрахованої особи, завіряється у робочому органі Фонду, де підприємство, організація, установа перебуває на обліку у якості страхувальника, та дійсна протягом одного місяця. До путівки додається виписка з медичної карти хворого з висновком відбіркової комісії лікувально-профілактичного закладу та рекомендаціями щодо його подальшого лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу.

Вимоги порядку отримання застосовуються також у разі направлення застрахованої особи, дитини або двох дітей у супроводі одного із застрахованих батьків чи особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника), з клініки медичної науково-дослідної установи до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу без видачі путівки.

Термін лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу за путівками, придбаними за рахунок коштів Фонду, складає 24 доби, поділ путівки забороняється. Застрахованій особі протягом календарного року за рахунок коштів Фонду може бути виділена лише одна путівка до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу» – акцентує увагу керівник управління з питань надання соціальних послуг.

Після проведеного лікування застрахована особа, яка отримала путівку в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу, зобов’язана повернути до лікувально-профілактичного закладу, що видав путівку, заповнений зворотний талон путівки або довідку про факт перебування в санаторно-курортному закладі, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою даного закладу, про що робиться відмітка у відповідному журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів.  

Реабілітаційне лікування в умовах санаторно-курортних закладів є  важливою та невід’ємною частиною комплексного лікування застрахованих осіб. Аналіз проведеної медичної реабілітації засвідчив велику користь такого етапу лікування в оздоровницях. Встановлено, що працездатність хворих після реабілітаційного лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів відновлюється значно швидче, ніж при стаціонарному і наступному амбулаторному лікуванні без перебування в санаторії.

Наявність в санаторно-курортних закладах висококваліфікованого медичного персоналу, сучасних методів діагностики і  лікування дозволяє значно розширити коло медичних показань для лікування застрахованих осіб і членів їхніх сімей у сучасних умовах. Усе це разом із унікальними мінеральними водами та чудовими природними лікувальними факторами дає змогу забезпечити якісним та безкоштовним відновлювальним лікуванням (медичною реабілітацією) дорослих та дітей у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду.

Джерело: www.fse.gov.ua