...
Реєструйся

Коли рахунок-фактура стає первинним документом


Із 03.01.2017 було спрощено документообіг підприємств шляхом зменшення вимог до первинного документа й скорочення переліку його обов’язкових реквізитів. Зокрема, змінено термін «первинний документ», завдяки якому оплачений (акцептований) рахунок-фактура (інвойс) є підставою для відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій із постачання товарів, робіт (послуг) без обов’язкового складання акта приймання-передачі. Про це йдеться в листі Міністерства фінансів України «Щодо особливостей застосування первинних документів» від 16.02.2017 № 31-11410-06-5/4339.

Оформлений належним чином рахунок-фактура (інвойс) може бути підставою для відображення в бухгалтерському обліку господарської операції з постачання товарів, робіт (послуг) без складання акта приймання-передачі лише в разі його оплати, що підтверджується відповідними документами.

Документами, що підтверджують оплату, можуть бути: платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунка, квитанція до прибуткового касового ордера тощо.

Рахунок-фактура може бути оформлена у паперовій або в електронній формі та має містити реквізити, які надають змогу ідентифікувати господарську операцію та її учасників, зокрема: назву підприємства, від імені якого складено рахунок-фактуру; назву контрагента; зміст й обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; особистий підпис або інші дані, що надають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь в оформленні рахунка-фактури.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»