...
Реєструйся

Листок непрацездатності після закінчення робочого дня


ФСС з ТВП у листі від 04.05.2016 р. № 5.2-32-684 розглянув питання про призначення матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Якщо працівникові видано листок непрацездатності після закінчення робочого дня, тимчасова непрацездатність у застрахованої особи починається з дня видачі листка непрацездатності (встановлення тимчасової непрацездатності), тобто перший день непрацездатності збігається з відпрацьованим робочим днем.

Отже, допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю надається з наступного дня тимчасової непрацездатності застрахованої особи  у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати, оскільки в перший день страхового випадку працівником відпрацьовано повний робочий день, згідно з графіком його роботи, за який йому має бути нарахована заробітна плата.

Додатково фахівці відомства повідомляють, що допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Джерело: HR-Ліга