...
Реєструйся

Медичний працівник на трьох посадах


Чи може одна особа працювати на півставки медичною сестрою, на півставки — сестрою-господинею й на чверть ставки — оператором комп’ютерного набору на умовах суміщення або сумісництва?
Щоб працювати на кожній із зазначених посад, працівник має відповідати встановленим кваліфікаційним вимогам для цих посад, які містять кваліфікаційні характеристики доречного галузевого випуску Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (далі — ДКХП). Кваліфікаційні характеристики сестри медичної та сестри-господині містить Випуск 78 «Охорона здоров’я», затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я від 29 березня 2002 року № 117. Ці характеристики передбачають для:

— сестри медичної (без кваліфікаційної категорії):
– неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) чи базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина» та спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»;
– спеціалізацію за профілем роботи;
– відсутність вимог до стажу роботи;
— сестри медичної (вища, І, ІІ кваліфікаційні категорії) додатково до перерахованого:
– підвищення кваліфікації (курси удосконалення тощо);
– наявність посвідчення про присвоєння (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності;
– стаж роботи за фахом — понад п’ять-десять років залежно від конкретної категорії;
— сестри-господині:
– повну чи базову загальну середню освіту;
– підготовку на робочому місці;
– відсутність вимог до стажу роботи.

Кваліфікаційну ж характеристику оператора комп’ютерного набору містить Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» ДКХП, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2004 року № 336. Ця характеристика передбачає для:
— оператора комп’ютерного набору ІІ категорії:
– повну загальну середню освіту й професійно-технічну освіту або повну загальну середню освіту та професійну підготовку за встановленою програмою;
– без вимог до стажу роботи;
— оператора комп’ютерного набору І категорії (яка передбачена в разі роботи в текстовому редакторі з уведенням десятипальцевим методом текстів, що містять спеціальну термінологію, формули, інші абетки тощо) додатково до перерахованого — стаж роботи за професією оператора комп’ютерного набору II категорії — не менш як рік.

Отже, якщо особа відповідає встановленим кваліфікаційним вимогам для посади «Сестра медична», то вона фактично відповідатиме й кваліфікаційним вимогам до посади «Сестра-господиня», оскільки для неї не встановлено будь-яких складних специфічних вимог (окрім підготовки на робочому місці) чи більш високого освітньо-кваліфікаційного рівня в порівнянні з кваліфікаційними вимогами до посади «Сестра медична». А якщо ця сама особа має професійну підготовку з комп’ютерного набору, вона також може працювати й на посаді оператора комп’ютерного набору.

Відповідно до пункту 1 «Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», затвердженого спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України і Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 (далі — Положення № 43), сумісництвом уважають виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації чи в громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом. При цьому для роботи за сумісництвом згоди роботодавця за місцем основної роботи не потрібно.

Разом із тим, згідно з пунктом 11 «Переліку робіт, що не є сумісництвом» у додатку до Положення № 43, не вважають сумісництвом іншу роботу, яку виконують у тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

Сумісництвом уважають виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації чи в громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Отже, оскільки, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я й Міністерства праці та соціального захисту України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 5 жовтня 2005 року № 308/519 (далі — Наказ № 308), тарифний розряд посади сестри медичної вищий (7—11-й), ніж у сестри-господині (4-й), то посадовий оклад (ставка) сестри медичної також буде вищий, і тому оплата праці за роботу на обох зазначених посадах на півставки не перевищуватиме повного окладу (ставки) сестри медичної. Тож робота працівника на півставки сестрою-господинею в разі його роботи також на півставки сестрою медичною не вважатиметься роботою за сумісництвом.

Крім того, зазначеного працівника можна прийняти на роботу на чверть ставки оператором комп’ютерного набору (якщо він має відповідну професійну підготовку) за сумісництвом або він може виконувати цю роботу на умовах суміщення професій і посад. В обох цих випадках посада оператора комп’ютерного набору має бути вакантною.

Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу або відпрацьований робочий час. І оскільки виконувати роботу оператора комп’ютерного набору на умовах сумісництва, згідно з пунктом 11 Положення № 43, можна лише у вільний від основної роботи (роботи сестри медичної та сестри-господині) час, то графіки роботи й табель обліку робочого часу в цьому разі мають складати окремо від основної роботи, навіть якщо працівник працює за сумісництвом в одному закладі охорони здоров’я.

Не вважають сумісництвом іншу роботу, яку виконують у тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

У разі суміщення професій (посад) виконання обов’язків за іншою посадою здійснюється в основний робочий час за рахунок збільшення інтенсивності праці та обсягу виконуваної роботи за незмінної тривалості робочого часу. За таку інтенсивну працю працівникові здійснюють доплату до посадового окладу, яка в приватних закладах охорони здоров’я не обмежується максимальними розмірами й визначається наявністю економії за тарифними ставками й окладами, які могли б виплачувати за умови дотримання нормативної чисельності працівників (до 100 % тарифної ставки (окладу) за вакантною посадою).

У бюджетних установах, оплату праці в яких регулює Наказ № 308, доплата за суміщення професій (посад) здійснюється в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою. Конкретний розмір цих доплат установлює керівник бюджетного закладу залежно від кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваних ним робіт.

Олександр Клименко, старший науковий співробітник відділу з наукового забезпечення питань економіки праці та розвитку професійно-класифікаційної сфери ДУ НДІ соціально-трудових відносин Міністерства соціальної політики України

Джерело: журнал «Діловодство та документообіг»