...
Реєструйся

Мінсоцполітики розглянуло питання щодо індексації стипендій


Мінсоцполітики у листі № 135/10/136-14 від 1 липня 2014 року надало відповіді за запитання щодо індексації стипендій.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено. У разі коли особа не отримувала стипендію або втратила право на її призначення, а в подальшому стипендія їй була знову або вперше призначена (за результатами наступного семестрового контролю, у зв’язку з переведенням на навчання за державним замовленням, появою підстав для призначення соціальної стипендії, поновленням на навчання тощо), обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця призначення стипендії.

1

Для студентів, які зараховані на навчання у вересні 2012 року, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється з місяця призначення стипендії, тобто з вересня 2012 року. У разі, якщо студент за період 2012–2014 років не втрачав право на призначення стипендії, право на індексацію у такому випадку настало у квітні 2014 року на індекс 1,5 %, у травні 2014 року — 3,7 %, у червні 2014 року — 7,2 %.

Для студентів, які були зараховані на навчання до 2012 року і отримували стипендію, розмір якої підвищено у вересні 2012 року, при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії базовим вважається вересень 2012 року і індекс для проведення індексації розраховується з жовтня 2012 року.

У разі, якщо студент за період 2012–2014 років не втрачав право на призначення стипендії, то право на індексацію у такому випадку настало у квітні 2014 року на індекс 1,4 %, у травні 2014 року — 3,6 %, у червні 2014 року — 7,1 %.

2

У випадку, якщо студентам у січні 2014 року підвищена стипендія за успішність, на думку Мінсоцполітики, збільшення стипендії за успішність не повинно впливати на зміну базового місяця при проведенні індексації стипендії.

Отже, для студентів, які отримували стипендію до січня 2014 року, базовим місяцем вважається вересень 2012 року або індекс обчислюється з місяця призначення стипендії.

3

Якщо студент отримував стипендію у I семестрі, а в II семестрі став отримувати підвищену стипендію за успішність, при проведенні індексації його стипендії індекс споживчих цін розраховується з місяця призначення мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії.

4

Якщо студенту з травня 2014 року призначається соціальна стипендія з числа дітей-сиріт, то обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації такої стипендії має здійснюватися з місяця призначення стипендії, тобто з травня 2014 року.

5

У випадку, якщо студенту з лютого 2014 року призначається стипендія Президента України, то обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації такої стипендії здійснюється з місяця її призначення, тобто з лютого 2014 року. Право на індексацію стипендії відбулося у травні 2014 року на індекс 2,8 %, у червні — 6,2 %.

6

У випадку, коли студент отримує підвищену стипендію за спеціальність (прикладна фізика), то сума індексації, на нашу думку, має розраховуватись на весь розмір призначеної стипендії, але сума індексації має нараховуватись в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

7

Якщо студент отримує підвищену стипендію за успішність та додаткову соціальну стипендію, то сума індексації, на нашу думку, має розраховуватись на розмір ординарної (звичайної) академічної стипендії та додаткової соціальної стипендії з місяця призначення стипендії.

8

Якщо студент-інвалід отримує соціальну стипендію в розмірі 795,70 грн., то вона підлягає індексації у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

9

Якщо студент є інвалідом та потерпілим від аварії на ЧАЕС та отримує з березня 2014 року академічну стипендію та додаткову соціальну стипендію, то індекс для проведення індексації стипендії розраховується з місяця призначення стипендії. Згідно з пунктом 6 Порядку, якщо грошовий дохід формується з різних джерел і цим Порядком не встановлено черговість його індексації, сума додаткового доходу від індексації виплачується за рахунок кожного джерела пропорційно його частині у загальному доході.

Індексація стипендій особам, які навчаються, провадиться за рахунок джерел, з яких вони сплачуються.

10

Якщо студент втратив право на призначення стипендії, а в подальшому стипендія була знову призначена, обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця повторного призначення стипендії.