...
Реєструйся

Мінсоцполітики роз’яснило ситуацію щодо доплати працівникам з погодинною оплатою праці


Міністерство соціальної політики України у своєму листі «Щодо мінімальної заробітної плати при погодинній оплаті праці» від 20.03.2017 № 766/0/101-17/28 (Лист № 766) пояснює, що мінімальна заробітна плата як державна гарантія в оплаті праці встановлюється в законі про Державний бюджет України як в місячному, так і в погодинному розмірі.

Як відомо, у Законі України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 № 1801-VIII з 1 січня 2017 року мінімальну заробітну плату (МЗП) встановлено у місячному розмірі 3200 гривень, у погодинному розмірі — 19,34 гривні. На підприємствах для працівників, які працюють з місячними окладами, має дотримуватись як мінімальна державна гарантія — місячна МЗП, а для працівників з погодинною оплатою — МЗП у погодинному розмірі. Отже, відповідно до Листа № 766, коли працівники, яким встановлені погодинні тарифні ставки, виконали місячну норму праці і розмір нарахованої заробітної плата нижчий за місячну МЗП, то доплата до розміру МЗП їм не провадиться, оскільки гарантією в оплаті праці для цих працівників є МЗП в погодинному розмірі.

Зауважимо, що МЗП в погодинному розмірі застосовується на підприємствах незалежно від форми власності та у фізичних осіб, які використовують найману працю, в разі погодинної оплати праці. Проте згідно зі ст. 31 Закону «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР розмір зарплати підлеглого за повністю виконану місячну (погодинну) норму праці не може бути нижчим за розмір МЗП. Якщо ж нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір МЗП, роботодавець проводить доплату до рівня МЗП, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. Працівникам із погодинною оплатою праці розмір МЗП має визначатися шляхом множення МЗП у погодинному розмірі на місячну норму робочого часу.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»