...
Реєструйся

Мін’юст про відшкодування вартості майна підприємств, зруйнованого в зоні АТО


Мін’юст зазначив, що на сьогодні відсутнє законодавство, яке б чітко регулювало будь-які особливості управління підприємствами, установами та організаціями, дотримання і захист прав і законних інтересів юридичних осіб під час бойових дій в зоні АТО

Разом з тим, зона антитерористичної операції (АТО) є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відшкодування шкоди, заподіяної громадянам терористичним актом, провадиться за рахунок коштів Державного бюджету з подальшим стягненням суми цього відшкодування з осіб, якими завдано збитків, у встановленому законом порядку.

Так, згідно з ч. 1 і 2 ст. 23 Бюджетного кодексу, будь-які бюджетні зобов’язання та платежі з бюджету здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, якщо інше не передбачено законом про Державний бюджет України.

Бюджетні призначення встановлюються законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет).

Згідно з п. 6 ст. 11 Закону про Держбюджет конфісковані кошти та кошти від реалізації конфіскованого майна, які були привласнені корупційними методами, є джерелами формування спеціального фонду Державного бюджету України на 2015 рік і спрямовуються на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності та безпеки держави, а також на відновлення об’єктів Донецької та Луганської областей (п. 14 ст. 14 Закону про Держбюджет).

При цьому Законом про Держбюджет Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Міністерству фінансів встановлені бюджетні призначення за бюджетними програмами:

«Відновлення (будівництво, капітальний ремонт, реконструкція) інфраструктури в Донецькій і Луганській областях»;

«Витрати на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності та безпеки держави, а також на відновлення об’єктів Донецької та Луганської областей».

Тому для вирішення питання щодо відшкодування збитків у разі руйнування майна суб’єктів господарювання Мін’юст пропонує звертатися до Мінрегіону і Мінфін як до головних розпорядників відповідних бюджетних коштів, які уповноважені згідно із законодавством забезпечити управління цими коштами та розробити відповідні порядки їх використання.

Лист від 23.02.2015 р № 1627-0-4-15/81