...
Реєструйся

Новини в галузі — про строки звітування з ПДВ, планується звільнити позивачів від сплати судового збору, реорганізація фондів соціального страхування, про статус учасника бойових дій.


Які строки звітування з ПДВ та строки сплати його до Держбюджету? Чи звільнять позивачів від сплати судового збору за всіма трудовими спорами? Чи відбудеться реорганізація Фонду соціального страхування? Що змінилося при наданні статусу учасника бойових дій?

ДФСУ у своєму листі від 05.09.2016 № 19222/6/99-95-42-01-15 повідомило, що згідно зі ст. 202 Податкового кодексу України (ПКУ) звітним (податковим) періодом із ПДВ є один календарний місяць, а для платників єдиного податку — календарний квартал. Зважаючи на це, сума ПДВ підлягає сплаті до держбюджету в строки, установлені ст. 203 ПКУ, — протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання декларації. Згідно з п. 49.20 ПКУ, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем. Окремої норми щодо перенесення граничного строку сплати податкового зобов’язання з ПДВ ПКУ не передбачено.

У парламенті зареєстровано законопроект № 5094 про внесення змін до ст. 5 Закону України «Про судовий збір». Цим законопроектом пропонується встановити, що від сплати судового збору при розгляді справи у всіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про трудові спори, що виникають між працівником і роботодавцем. У чинній редакції цієї статті йдеться лише про справи щодо стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про утворення міжвідомчої робочої групи із забезпечення проведення реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань шляхом їх злиття» від 23.08.2016 № 522 уряд України створив міжвідомчу робочу групу із забезпечення проведення реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань шляхом їх злиття, а також затвердив склад та Положення про її роботу. Міжвідомча робоча група із забезпечення проведення реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України.

Віднині статус учасника бойових дій надається особам у разі залучення їх до проведення антитерористичної операції на строк не менше ніж 30 календарних днів, у т. ч. за сукупністю днів перебування в районах її проведення. Підставою для надання особам статусу учасника бойових дій є документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення. Відповідні зміни внесено постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2016 № 602 до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 413.

Джерело — газета «Кадри і зарплата» № 18, 2016