...
Реєструйся

Особливості пільгового пенсійного забезпечення


З 1 січня 2018 року до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах повернуться під новими назвами деякі, відмінені у 2016 році. Тож днями в рамках пленуму фахівці Управління Держпраці у Сумській області долучилися до обговорення питання щодо того, яким чином слід роботодавцям розглядати півтора «позаспискових» роки для працівників, зайнятих на таких виробництвах, роботах, професіях, посадах.

Нагадаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 461 затверджено нові списки виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (далі — Списки). Так деякі позиції були змінені, деякі виключені взагалі. Постанова набрала чинності 03.08.2016.

Натомість постановою КМУ від 04.07.2017 р. № 479 внесено зміни до затверджених Списків. У результаті чого певні позиції повернено до Списків, проте з новими назвами. Постанова вступає в силу з 1 січня 2018 року.

Отже наразі виникає питання, яким чином обліковувати робочий стаж протягом періоду від 3 серпня 2016 року до 31 грудня поточного року працівникам, що працюють на посадах спочатку вилучених зі Списків, а потім повернених назад.

Учасники пленуму наголосили на тому, що враховується стаж роботи працівника у вказаний період при встановленні пільгового пенсійного забезпечення. Лише у випадку, якщо працівник звільнився у цей час, то до трудового стажу, який надає йому право на пільги, враховуватиметься його трудова діяльність на відповідній посаді у період до 2 серпня 2016 року включно.

На ряду з цим начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Сумській області Світлана Закорко, яка взяла участь у засіданні, пояснила, що у такому випадку виникає необхідність підтвердження права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Джерело: www.sumy.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...