...
Реєструйся

Підприємство направило на навчання свого працівника. Які податкові наслідки?


Фахівці Головного управління ДФС у Закарпатській області інформують про можливі податкові наслідки для працівника, якого підприємство направило на навчання для здобуття фахової освіти у професійно-технічному навчальному закладі, із сплатою за таке навчання за рахунок підприємства.

Відповідно до ст. 6 Закону України від 12 січня 2012 року № 4312-VI «Про професійний розвиток працівників» організація професійного навчання працівників здійснюється роботодавцями з урахуванням потреб власної господарської або іншої діяльності відповідно до вимог законодавства.

Відтак професійне навчання працівників здійснюється безпосередньо у роботодавця, на договірній основі у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах або організаціях.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом ІV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), пп. 165.1.21 п. 165.1.21 ст. 165 якого передбачено, що не включається до складу оподатковуваних доходів таких фізичних осіб сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізичну особу, але не вище розміру, визначеного в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу (у 2016 році – 1930 грн) на кожний повний або неповний місяць підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи, незалежно від того, чи перебуває ця особа у трудових відносинах з роботодавцем, але за умови, що вона уклала з ним письмовий договір (контракт) про взяті зобов’язання з відпрацювання у такого роботодавця після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу і отримання спеціальності (кваліфікації) не менше ніж три роки.

Слід врахувати, що якщо працівник припиняє трудові відносини з роботодавцем протягом періоду такого навчання або до закінчення третього календарного року, в якому закінчується таке навчання, сума, сплачена як компенсація вартості навчання, прирівнюється до додаткового блага, наданого такому працівнику протягом року, на який припадає таке припинення трудових відносин, та підлягає оподаткуванню у загальному порядку, визначеному розділом ІV Кодексу (абзац другий пп. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

Дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Кодексу), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Також згідно з пп. 165.1.37 п. 165.1 ст. 165 Кодексу до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом.

Отже, кошти, сплачені роботодавцем на користь вищих та професійно-технічних навчальних закладів за навчання фізичної особи, що не перевищує у 2016 році 1930 грн за кожний місяць навчання, за умови дотримання інших норм, визначених пп. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, та витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника у вищому та/або професійно-технічному навчальному закладі і отримання спеціальності (кваліфікації), не включаються до складу оподатковуваного доходу такої фізичної особи (працівника).

У разі порушення умов та в частині перевищення суми, визначених пп. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, кошти, сплачені роботодавцем за навчання фізичної особи, прирівнюються до додаткового блага та оподатковуються за ставкою 18 відсотків.

Джерело: zak.sfs.gov.ua