...
Реєструйся

Президент вніс до Ради законопроект про часткову мобілізацію


В Україні протягом двох діб можуть оголосити часткову мобілізацію. Президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про затвердження указу «Про часткову мобілізацію». Документ зареєстрований в парламенті 21 липня, зазначено на сайті ВР. Водночас текст законопроекту на сайті Ради відсутній. 

Депутати повинні схвалити цей указ протягом двох днів з моменту підписання для того, щоб він набув чинності. 

Нагадаємо, 6 травня 2014 року Олександр Турчинов, будучи в.о. президента України, підписав указ про часткову мобілізацію в Україні (№ 454/2014). У документі сказано, що протягом 45 діб з дня набуття чинності указу в армію призивалися додаткові сили по всій Україні. Мобілізація стосується військовозобов’язаних, у тому числі, резервістів. 

Зазначимо, 18 червня народні депутати у першому читанні прийняли проект закону № 4844 «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо розрядів запасу і граничного віку перебування в запасі.

Також 27 червня у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови про призов народних депутатів України на збори військовозобов’язаних.

 

Згідно з Указом президента України, термін мобілізації може становити 45 діб, але з упевненістю сказати, що призвані на службу будуть служити саме стільки, скільки прописано в указі, в сьогоднішніх умовах не можна. Швидше за все, мобілізовані громадяни перебуватимуть на службі або до оголошення про демобілізації, або до проведення наступного етапу мобілізації.

Що стосується кількості громадян України, які можуть бути мобілізовані, то, за попередніми даними, вона може становити від 30 до 50 тис. осіб. Саме стільки сьогодні необхідно новобранців для проведення ротації, а також для збереження необхідного рівня військової присутності в регіоні і утримання зайнятих раніше кордонів. Конкретні ж цифри будуть оголошені на самому засіданні Верховної Ради.

Якщо говорити про якісну складову прийдешньої хвилі мобілізації, то призиватися будуть переважно офіцери та сержанти запасу всіх військових спеціальностей — до 45 років, рядовий склад у запасі всіх військових спеціальностей — до 40 років, а також вищий офіцерський склад всіх військових спеціальностей — до 60 років.

Не підлягають призову під час мобілізації:

  • військовослужбовці, заброньовані органами державної влади на період мобілізації;
  • визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців;
  • чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей до 16 років;
  • жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років;
  • зайняті постійним доглядом за якою особою, якщо більше ніхто не може забезпечити догляд;
  • народні депутати.

Ну і, звичайно ж, варто згадати про відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією. Так, за згадане діяння, відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України передбачено позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Корреспондент.net