...
Реєструйся

Про відображення у звіті з ЄСВ виплат мобілізованим працівникам


ПФУ у листі № 9846/05-10 від 11 квітня 2014 року надав роз’яснення щодо відображення в таблицях 5 та 6 додатка 4 звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — звіт) осіб, яких призвали на військові збори та/або мобілізували.

За працівниками, призваними на військові збори, зберігається місце роботи і середня заробітна плата. Заробітна плата виплачується за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом на збори, а також середня заробітна плата за перші півмісяця зборів. За решту часу перебування на зборах заробітна плата виплачується у звичайні строки, встановлені на підприємстві, в установі чи організації, де працює військовозобов’язаний.

На період мобілізації, на особливий період, але не довше ніж один рік, за працівниками зберігається місце роботи і середня заробітна плата. Таку норму запроваджено з 01.01.2014 Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації» від 27.03.2014 № 1169-VII.

Отже трудові відносини, впродовж вищезазначених строків, з такими працівниками не перериваються.

Спеціального коду «типу нарахувань» для відображення середньої заробітної плати у таблиці 6 додатка 4 звіту нормативно не встановлено. У разі, якщо період мобілізації або перебування працівника на військових зборах:

  • лежить в межах одного місяця, середня заробітна плата, нарахована за цей час, відображається сукупно із заробітною платою за такий звітний місяць;
  • виходить за межі одного календарного місяця, то «перехідна» сума середньої заробітної плати відображається окремим рядком за наступний календарний місяць, аналогічно відпускним, але без зазначення типу нарахування.

У разі, якщо військовозобов’язаний був призваний зі щорічної чи додаткової відпустки, за погодженням з роботодавцем відпустки підлягають продовженню після закінчення зборів або перенесенню на інший строк. В останньому випадку перерахунок відпускних, а саме їх сторнування, відображається у таблиці 6 додатка 4 відповідно до загальновстановлених правил формування персоніфікованих даних у таких випадках, із застосуванням знаку «-».