...
Реєструйся

Процесуальні кодекси опубліковано


В офіційному виданні «Голос України» опубліковано Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03.10.2017 р. № 2147-VIII.

Закон було прийнято ВР 03 жовтня й підписано Президентом 22 листопада. Закон  набирає чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його Пленуму. Пленум повинен зібратися 30 листопада. Новий Верховний Суд орієнтовно розпочне роботу 15 грудня 2017 року. Передбачено, що з набранням чинності Законом утратить чинність Закон «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах».

Водночас із дня, наступного за днем опублікування Закону, набирають чинності зміни до Законів «Про Вищу раду правосуддя» та «Про судоустрій і статус суддів».

Норми стосовно визначення юрисдикції Вищого суду з питань інтелектуальної власності вводяться в дію з дня, наступного за днем опублікування головою Вищого суду з питань інтелектуальної власності в газеті «Голос України» повідомлення про початок роботи суду. Нагадаємо: суд утворено Указом Президента, охочі стати суддями розпочнуть подавати документи з 1 грудня.

У «Голосі України» ДСА повинна опублікувати повідомлення про початок функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів — через 30 днів будуть уведені в дію норми Закону стосовно цього реєстру. Також ДСА повинна опублікувати оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка розпочне функціонувати через 90 днів із дня опублікування.

Для кожного процесуального кодексу передбачено особливості введення норм у дію. Закон містить по три розділи прикінцевих і перехідних положень. Також урегульовано питання перегляду рішень у кримінальному процесі.

Нагадаємо: новий процес передбачає впровадження електронного суду, у т.ч. електронних доказів; урегулювання спорів за участю судді; відповідальність за зловживання процесуальними правами; уведення інституту зразкових справ та багато іншого.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації