...
Реєструйся

Роботодавець має письмово обґрунтовувати відмову від працевлаштування за направленням служби зайнятості


Обов’язковою умовою дотримання роботодавцями квоти для громадян, які мають додаткові гарантії в працевлаштуванні, є інформування щороку державної служби зайнятості шляхом подання звітності.

Окрім цього, наказом Мінсоцполітики «Про затвердження форм Персональної картки та додатків до неї, заяви про надання (поновлення) статусу безробітного та направлення на працевлаштування» від 17.08.2015 р. № 848 затверджено форму направлення на працевлаштування.

Згідно із зазначеною формою, на корінці направлення на працевлаштування, яке центр зайнятості видає безробітному (незалежно від його категорії) для відвідування ним роботодавця, графу «Відповідь про прийняте рішення» (щодо працевлаштування) заповнює роботодавець, а шукач роботи повертає корінець направлення до центру зайнятості. Роботодавець ставить відмітку (або наводить пояснення) біля належної причини відмови в працевлаштуванні.

Таким чином, наведення письмового обґрунтування відмови в працевлаштуванні безробітних, які направлені до роботодавця центром зайнятості, є для роботодавця обов’язковим.

До того ж форма звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»подається за наявності в роботодавця попиту на робочу силу (вакансії) не пізніше 10-ти робочих днів із дати відкриття вакансії(й). Датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця чи припинення трудових відносин із працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір із найманим працівником.

Проте чинним законодавством не передбачений обов’язок роботодавця закривати вакансію в день її виникнення.

На цих моментах зупиняється Мінсоцполітики в листі від 04.05.2016 р. № 137/06/186-16.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків