...
Реєструйся

Роботи на висоті вимагають особливого контролю з боку відповідальних осіб


На часі – завершення навчального року у загальноосвітніх навчальних закладів області. Потім у школах Буковини розпочнуться ремонтні роботи та підготовка шкільних приміщень до наступного навчального сезону. 

Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує  на необхідності повного й безумовного  дотримання правил охорони праці  під час проведення  планової підготовки закладів освіти до нового навчального періоду, ремонтних робіт та прибиранні приміщень із застосуванням інвентарю, зокрема, переносних драбин.

Дані види робіт виконуються на висоті вище 1,3 метрів, тому належать  до категорії робіт на висоті й вимагають особливої уваги з боку посадових та відповідальних за охорону праці у навчальному закладі осіб.

Нехтування вимогами нормативно-правових документів з питань охорони праці може призвести  до настання нещасних випадків з тяжкими наслідками.

Варто зазначити, що у серпні 2016 року у Ставчанському загальноосвітньому закладі І-ІІІ ступенів (Кіцманський район) мав місце нещасний випадок  саме з таким наслідком. При митті вікон тяжко травмувалася прибиральниця закладу, впавши з висоти у понад три метри. Причиною падіння стали невідповідний інвентар, а також відсутність належного контролю з боку відповідальних за охорону праці осіб. 

Аналогічну травму у липні 2016 року отримав працівник Сторожинецького районного ліцею, котрий здійснював с анітарну обрізку дерев на території освітнього закладу. При падінні з драбини через її несправність, працівник отримав тяжку травму ноги. 

З метою запобігання випадків травмування при здійсненні робіт на висоті, відділ нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері  Управління Держпраці у Чернівецькій області доводить керівникам освітніх закладів області  про необхідність заборони використання інвентарю, якому не проведено відповідне випробування. 

При експлуатації переносних конструкцій (драбин) слід дотримуватися вимог пункту 7 Правил охорони праці з інструментами та пристроями  –  «Вимоги охорони праці під час виконання робіт із застосуванням драбин».  

Відповідальні особи зобов’язані перед початком робіт провести з працівниками позапланові інструктажі та зробити відповідний запис у Журналі реєстрації  інструктажів. 

Особи , котрі не пройшли відповідний інструктаж, а також працівники без медичного огляду до виконання даного виду робіт не допускаються.

Джерело: cv.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків