...
Реєструйся

Роз’яснення щодо нарахування доплат до рівня мінімальної заробітної плати та понад її мінімально встановлений розмір


До Управління Держпраці у Житомирській області звернулась громадянка, яка працює електромонтером на одному з підприємств області. Заявниця зазначила, у січні 2018 року вона отримала заробітну плату, з врахуванням доплати за суміщення, у розмірі 3100 гривень. Згідно з розрахунковим листком, її посадовий оклад становить 3370 грн. Заявниця питає чому з січня 2018 року посадовий оклад не підвищено до рівня мінімальної заробітної плати 3723 грн?

Відповідно до абз. 6 ст. 6 Закону України «Про оплату праці» мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Згідно ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2018 року складає 1762 грн., тобто посадовий оклад не може бути нижчим за 1762 грн. Згідно ст. 8 цього ж Закону мінімальна заробітна плата у 2018 році у місячному розмірі з 1 січня 2018 року становить 3723 грн.

Отже, відповідно до абз. 3 ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. Відповідно до абз. 2 ст. 3-1 цього ж Закону при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров`я, за роботу в нічний та надурочний час, роз`їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Тобто доплата за суміщення враховується при обчисленні розміру заробітної плати для забезпечення її мінімального розміру.

Ольга Омелянчук, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів

Джерело: zt.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...