...
Реєструйся

Стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати в наказному (спрощеному) провадженні


Іноді трапляються випадки, коли роботодавець затримує заробітну плату працівникові. Що в такому разі робити працівникові? Як захистити свої права на оплату праці? Як правильно написати заяву, якщо працівник все-таки вирішить звернутися до суду?

Наказне провадження — це спрощений вид провадження в цивільному судочинстві, спрямований на швидкий та ефективний захист безспірних прав, шляхом видачі судового наказу, що водночас є судовим рішенням та виконавчим документом про стягнення з боржника на користь стягувача грошових коштів або витребування майна без проведення судового засідання на користь особи, що має право вимоги.

У разі заборгованості щодо заробітної плати працівник може звернутися безпосередньо до суду із заявою про видачу судового наказу стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати.

У разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком (ст. 233 Кодексу законів про працю України; КЗпП)

Згідно з п.1 ч. 1 ст. 96 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК), судовий наказ може бути видано у разі, якщо заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати.

Розгляд такої справи здійснюється без виклику сторін, на підставі поданої письмової заяви та доданих до неї доказів для підтвердження цих вимог.

Сторонами в судовому наказі виступають стягувач (працівник) і боржник (роботодавець).
Боржник (роботодавець) має право протягом 10 днів із дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування.

Заява (додаток) подається за місцем проживання працівника або за місцем реєстрації підприємства боржника.
На вимогу про стягнення заробітної плати не поширюється позовна давність.

Позовна давність — це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу (ст. 256 Цивільного кодексу України).

За подання заяви про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати судовий збір не сплачується.

Автор — Ірина Лупол, адвокат

Докладніше зі зразком заяви — у газеті «Кадри і зарплата» № 19, 2016

Придбати газету «Кадри і зарплата»