...
Реєструйся

Трудовий договір можна буде зняти з реєстрації в будь-якому центрі зайнятості


Мінсоцполітики України ініціювало внесення змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок, які спрямовані на спрощення процедури розірвання трудового договору між працівником та фізичною особою – суб’єктом підприємницьої діяльності та фізичною особою, що використовує найману працю. Відповідний спільний наказ підписали Міністр соціальної політики Людмила Денісова та Міністр юстиції Павло Петренко (№ 661/1541/5 від 16.09.2014).

Діючими нормативно-правовими актами передбачено, що зняття з реєстрації такого трудового договору здійснюється лише у тому центрі зайнятості, який його зареєстрував. «В нинішній ситуації, коли з території проведення АТО виїхали сотні тисяч громадян, цей порядок став обтяжливим, а інколи – і нездійсненим. Адже деякі центри зайнятості в Донецькій та Луганській областях не працюють, та й поїздка до цих регіонів задля оформлення розірвання трудових відносин не завжди є можливою. Через це багато вимушених переселенців офіційно залишаються в статусі працюючих осіб, що ускладнює їх працевлаштування за новим місцем проживання», — пояснила Міністр.

Відповідно до розроблених Мінсоцполітики змін, розірвання трудового договору з метою підтвердження записів у трудовій книжці можна зареєструвати в будь-якому центрі зайнятості. «Інформація про укладені трудові договори відображається в Єдиній інформаційно-аналітичній системі Державної служби зайнятості. Це дає можливість доступу до цих відомостей в будь-якому центрі зайнятості на території країни», — зазначила Людмила Денісова.

На думку Міністра, цей крок дозволить спростити процедуру працевлаштування вимушених переселенців з території проведення АТО.

Наразі Наказ про внесення змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок проходить процедуру реєстрації в Міністерстві юстиції України. Документ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Мінсоцполітики