...
Реєструйся

Тижневий огляд новин від редакції журналу «Довідник кадровика» (16.01 — 20.01.2017)


Затверджено план комплексних перевірок на 2017 рік

Про планову перевірку будь-якого підприємства можна дізнатися з Плану комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2017 рік, затвердженого наказом Мінекономрозвитку України від 15.11.2016 № 1909.

Слід зауважити, що в разі коли суб’єкт господарювання на відповідний плановий період включений до планів перевірок одночасно декількох перевіряючих органів, відповідні планові заходи здійснюються такими органами комплексно — одночасно усіма, до планів яких включений суб’єкт господарювання.

Про особливості оплати праці у 2017 році

Міністерство соціальної політики України надало роз’яснення щодо деяких питань оплати праці на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII.

Оскільки із 1 січня 2017 року змінився розмір соцстандартів, фахівці Мінсоцполітики надали роз’яснення щодо застосування норм трудового законодавства в частині оплати праці.

У відомстві нагадали, що цьогоріч прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 1600 грн, а мінімальна заробітна плата в місячному розмірі — 3200 грн та 19,34 грн — у погодинному.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

У випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу у шкідливих умовах праці, зазначені доплати мають виплачуватись понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн).

Якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому заробітна плата є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов’язаний провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно із заробітною платою.

При запровадженні підсумованого обліку робочого часу з обліковим періодом місяць робота понад нормальну тривалість робочого часу за обліковий період оплачується як надурочна і зазначена виплата здійснюється понад розмір мінімальної заробітної плати.

Як округлюються вартісні показники у податковій накладній

Графа 7 податкової накладної заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством. В окремих випадках, коли ціни (тарифи) затверджено відповідними рішеннями уряду, у графі 7 податкової накладної може зазначатися числове значення з більшою кількістю знаків після коми.

Податківці звертають увагу, що Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, не визначено обмеження щодо кількості знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники, що зазначаються у графі 6 податкової накладної, а також правила округлення як вартісних так і кількісних показників, отриманих внаслідок розрахунку.
 (Лист ГУ ДФС у Київській області від 29.12.2016 № 3221/10/10-36-12-02-19)

Щодо виплати допомоги по безробіттю поновленому судом працівнику

Частиною 4 статті 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III передбачено, що сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг безробітному в разі поновлення його на роботі за рішенням суду утримується з роботодавця.

Тому спір про стягнення зазначених сум не є публічно-правовим, адже він виник за участю суб’єкта владних повноважень, який у спірних правовідносинах не здійснює владні управлінські функції.

Подібні справи не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Позов, предметом якого є стягнення з особи незаконно виплаченого матеріального забезпечення на випадок безробіття та вартості наданих соціальних послуг безробітному в разі його поновлення на роботі за рішенням суду, підлягає розгляду господарським судом.

Учасники Революції Гідності набудуть статусу інвалідів війни

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект щодо внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII (Закон № 3551). Проект акта представив

Міністр соціальної політики Андрій Рева.

Як відомо, під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21.11.2013 по 21.02.2014 за євроінтеграцію та проти злочинного режиму майже тисяча осіб отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі). Законом № 3551передбачено надання особам, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, статусу інваліда війни.

Проте залишається законодавчо не врегульованим статус громадян, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, під час її проведення.

З метою забезпечення належного рівня соціального захисту та гарантій усім зазначеним вище особам Мінсоцполітики України ініціювало внесення відповідних змін до Закону № 3551. Наразі уряд цю пропозицію підтримав.

Внесено зміни до порядку видачі дозволів на застосування праці іноземців

Кабінет Міністрів України (КМУ) вніс зміни до Порядку видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, затвердженого постановою КМУ від 27.05.2013 № 437.

Так, вперше роботодавцям надано право на застосування праці іноземного фахівця на кількох керівних або управлінських посадах (за сумісництвом), що є важливим для підприємств, створених із залученням іноземних інвестицій.

Передбачається і визначення порядку та строків оскарження рішень регіональних центрів зайнятості про відмову у видачі дозволу, продовженні його дії та анулювання дозволу. Зокрема, планується, що Мінсоцполітики буде затверджено відповідний порядок оскарження.

Вводиться норма щодо повернення роботодавцю документів, поданих для продовження дії дозволу в разі відмови регіонального центру зайнятості у продовженні дії дозволу.

Із 7 робочих до 10 календарних днів збільшується строк подання копії укладеного між роботодавцем та іноземцем трудового договору (контракту), а також вводиться обов’язок роботодавця щодо укладення трудового договору (контракту) з іноземцем не пізніше ніж через 90 календарних днів від початку дії дозволу.

Уточнюються норми Порядку видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства з метою їх однозначного застосування.

При цьому зберігаються вимоги щодо захисту національного ринку праці від некваліфікованої іноземної робочої сили та передбачено, що дозвіл надаватиметься кваліфікованим іноземним працівникам і тільки за умови відсутності безробітних відповідної кваліфікації на обліку в державній службі зайнятості.

Джерело: редакцiя журналу «Довідник кадровика»