...
Реєструйся

Учені довели, що соціальні виплати не роблять людей ледачими


З тих пір як з’явилися державні програми, спрямовані на допомогу бідним, численні критики стверджують, що грошова допомога позбавляє одержувачів мотивації до праці і робить їх ледачими. Недавнє дослідження економістів з Массачусетського технологічного інституту і Гарварда спростовує цю теорію.

Автори дослідження — Абхіджіт Банерджі, Рема Ханна, Габріель Крейндлер і Бенджамін Олкен — вивчили програми соціальної допомоги в шести країнах, що розвиваються (Гондурасі, Марокко, Філіппінах, Індонезії, Нікарагуа і Мексиці) і не виявили жодних систематичних доказів того, що отримання грошової допомоги позбавляє людей бажання шукати роботу.

Щоб визначити, чи роблять соціальні програми одержувачів ледачишими, дослідники звертали увагу на кількість годин, відпрацьованих людьми до і після отримання допомоги. Різниця була абсолютно незначною: в деяких країнах люди починали працювати трохи більше, в деяких — трохи менше. Проте жодну зі змін не можна вважати статистично значущую. Учені дійшли висновку, що добробут жодним чином не впливає на те, як багато люди працюють.

Джерело: ubr.ua