...
Реєструйся

УКБС пропонує мінфіну моніторити зловживання при обслуговуванні бюджетників


Врахування Міністерством фінансів України пропозицій Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо виплати зарплати працівникам бюджетних установ є першим кроком на шляху створення конкурентного та надійного механізму обслуговування банками бюджетних зарплатних проектів. Однак для ефективного подолання корупційних зловживань у даній сфері необхідно впровадити комплекс додаткових заходів.

Так, до нового варіанту проекту змін до постанови КМУ «Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги» (від 22 квітня 2005 р. №318, далі — Проект) включено запропоновану експертами УКБС норму про необхідність укладання договорів мінімум з трьома уповноваженими банками для виплати працівникам бюджетних установ заробітної плати.

На думку УКБС, неухильне забезпечення міністерствами, іншими центральним та місцевими органами виконавчої влади зазначеної вимоги не лише підвищить конкурентні умови обслуговування бюджетних коштів, а й зменшить корупційні ризики при виборі керівництвом уповноваженого банку для виплати зарплати.

Крім цього, Мінфін погодився із аргументами Асоціації щодо наявності у банківської установи на  момент проведення конкурсу не менше п’яти років досвіду діяльності на фінансовому ринку. Даний критерій у комплексі з іншими вимогами, що висуваються до уповноважених банків, підвищить рівень надійності при обслуговуванні бюджетних зарплатних проектів.

Одночасно УКБС звертає увагу, що для подальшої мінімізації наявних ризиків зловживань у даній сфері слід запровадити додаткові вимоги. Зокрема, слід зобов’язати керівництво установ неухильно виконувати законне бажання працівників отримувати зарплату у будь-якому банку з числа уповноважених (із обов’язковим підписанням договору з установою, яку обрав працівник на тих же умовах). Паралельно необхідно організувати моніторинг за дотриманням принципів добровільного вибору банку. З цією метою експерти УКБС ще минулого року пропонували створити сайт для звернень бюджетників у випадках адміністративного тиску на них з боку керівництва, що порушує конституційне право громадян на вільне розпорядження своїми коштами.

«Вважаємо, що у конкурсних умовах необхідно передбачити заходи впливу до керівників бюджетних установ за зловживання службовими повноваженнями у вигляді примусового переходу працівників на обслуговування в інші банки, — зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це свідчитиме про реальне впровадження у нашій країні європейських принципів здійснення бюджетних виплат, стане доказом неухильного дотримання Урядом євроінтеграційного вектору розвитку України, що відповідатиме викликам часу».

УКБС