...
Реєструйся

Відбувся відкритий круглий стіл на тему «Трудовий кодекс vs КЗпП: переваги для роботодавця»


За ініціативи Всеукраїнської асоціації кадровиків 26 травня 2017 року відбувся відкритий круглий стіл на тему «Трудовий кодекс vs КЗпП: переваги для роботодавця». У межах цієї події запрошені експерти роз’яснили важливі аспекти майбутнього документа та надали вичерпні відповіді щодо майбутніх ризиків і переваг для бізнесу.

Серед запрошених експертів були:

  • голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик;
  • кандидат юридичних наук, проектний менеджер «Реформа ринку праці» Офісу реформ Кабінету Міністрів України Ольга Макогон;
  • державний секретар Міністерства соціальної політики України Віктор Іванкевич;
  • голова Державної служби України з питань праці державного нагляду та контролю за дотриманням трудового законодавства Роман Чернега;
  • начальник відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту Міністерства соціальної політики Микита Суєтін;
  • голова Всеукраїнської асоціації кадровиків України, головний редактор журналу «Довідник кадровика» та газети «Кадри і зарплата» Ольга Харечко;
  • представники найбільших промислових компаній та бізнесу, члени Всеукраїнської асоціації кадровиків, що працюють на теренах нашої країни.

Нагадаємо, Верховна Рада 5 листопада 2015 року ухвалила в першому читанні проект Трудового кодексу, який об’єднує численні поправки до чинного кодексу й адаптує трудове законодавство України до міжнародних норм. Ініціаторами цього законопроекту стали Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, народний депутат від партії «Народний фронт» Людмила Денисова.

У цілому розглянуто 1740 пропозицій народних депутатів України, проведено ретельну роботу, досягнуто компромісів, але все ще надходять негативні рецензії на цей документ як з боку роботодавців, так і з боку представників працівників.

Варто зазначити, що 11 квітня 2017 року Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної  політики, зайнятості та пенсійного забезпечення вирішено схвалити текст порівняльної таблиці до документа з урахуванням проголосованих поправок народних депутатів України та рекомендовано парламенту ухвалити законопроект у другому читанні та в цілому.

Круглий стіл став логічним продовженням Всеукраїнських кадрових зборів, на яких провідними фахівцями спільноти кадровиків вирішено звернутися до органів законодавчої та виконавчої влади з пропозицією пришвидшити прийняття Трудового кодексу та сприяти переходу трудових відносин на сучасний європейський рівень. Головна тема дискусії — аналіз найбільш важливих поправок, що планується внести до варіанта Трудового кодексу, затвердженого парламентом у першому читанні.

Отже, представники робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу України закликали Верховну Раду найближчим часом ухвалити в другому читанні доопрацьований проект, який є максимально компромісним, відповідає директивам Європейського Союзу та передбачає низку корисних новацій для працівників і роботодавців.

Зокрема, народний депутат України, голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик зазначив, що доопрацьований проект Трудового кодексу втілює працю фахівців упродовж останніх 15 років, пройшов тривале доопрацювання в профільному парламентському комітеті, уряді та експертному середовищі, і включає норми, які не передбачені чинним кодексом, але практикуються на ринку праці. «Це максимально відпрацьований і компромісний документ як для працівника, так і для роботодавця. Вважаю, що найближчим часом його буде внесено в зал для ухвалення в другому читанні. Можливо, навіть у наступному місяці, про що попередньо заявляв спікер Верховної Ради», — сказав депутат.

Присутній на круглому столі державний секретар Міністерства соціальної політики України, заступник голови робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу України при Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Віктор Іванкевич закликав парламент ухвалити документ у нинішньому вигляді, також називаючи його найбільш компромісним. Серед переваг нового кодексу він виділив чіткі правила підбору кадрів, нові методи захисту прав претендентів та усунення їх дискримінації, врегулювання питань працевлаштування українців за кордоном та іноземців в Україні, порядок поновлення на роботі за рішенням суду, додаткові гарантії для працівників. «Сьогодні дуже багато інсинуацій щодо нового Трудового кодексу. Я хочу вас запевнити, що жодної норми порівняно з чинним кодексом, які давали б право роботодавцеві нещадно експлуатувати працівника, у цьому документі немає. Тому ці звинувачення є безпідставними. Сподіваюся, що документ буде ухвалено, і ми разом працюватимемо над його вдосконаленням», — наголосив він.

Своєю чергою, голова Державної служби України з питань праці державного нагляду і контролю за дотриманням трудового законодавства Роман Чернега розвіяв побоювання, що проведення перевірок і введення високих штрафів за порушення трудового законодавства використовуватимуться як новий механізм тиску на бізнес, наповнення бюджету та корупційних схем. «Минуло практично вже 5 місяців, і я хочу вам повідомити, що за цей період максимальний розмір штрафу у 320 тисяч, якого всі боялися, накладено в 10 випадках з тих тисяч перевірок, які ми на сьогодні вже провели», — сказав він. Що стосується штрафу в розмірі 96 тисяч за наявність не оформлених у штат працівників, то Чернега наголосив, що цей штраф себе виправдав як інструмент превентивного характеру, оскільки, побоюючись його застосування, роботодавці більш активно почали оформлювати «тіньових» працівників у штат.

Кандидат юридичних наук, проектний менеджер «Реформи ринку праці» Офісу реформ Кабінету міністрів України Ольга Макогон зазначила, що передбачений новим кодексом письмовий трудовий договір захищає інтереси як працівника, так і роботодавця, оскільки сторони отримують можливість легально врегулювати трудові відносини, що підвищить рівень трудової культури. Серед корисних новацій кодексу Макогон також виділила регулювання питань правонаступності в трудових відносинах при зміні власника підприємства, укладення строкових трудових договорів, піврічний випробувальний термін для керівників підприємств і врегулювання питання припинення трудових відносин під час випробувального терміну, зокрема зобов’язання роботодавця попередити працівника про звільнення в цей період за 3 дні.

Голова Всеукраїнської асоціації кадровиків України, головний редактор журналу «Довідник кадровика» та газети «Кадри і зарплата» Ольга Харечко роз’яснила передбачену новим кодексом норму призупинення дії трудового договору. «Це тимчасове звільнення працівника від роботи на певний період, при якому дія трудового договору не припиняється, і за працівником при цьому зберігається заробітна плата повністю або частково, або сплачується передбачена законодавством компенсація», — зазначила вона, наголосивши, що цей механізм можна використовувати у разі виконання працівником державних або громадських обов’язків; пошуку працівником іншої роботи за домовленістю з роботодавцем; попередження роботодавцем працівника про розірвання трудового договору у зв’язку з виявленою невідповідністю працівника обійманій посаді або виконуваній роботі за станом здоров’я, якщо неможливе переведення працівника за його згодою на іншу роботу; застосування до працівника запобіжного заходу, що виключає можливість виконання ним роботи; відсторонення працівника від роботи; відсутності працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності — до двох місяців; навчання працівника за направленням роботодавця; законного страйку, якщо працівник бере участь у такому страйку, у порядку, передбаченому законом; призову працівника на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або вступу на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та/або введення воєнного стану — до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення; в інших випадках тимчасового звільнення працівника від виконання роботи (посадових обов’язків), передбачених законом.

«Ця норма розставляє всі крапки на «і» між роботодавцем і працівником. Трудові відносини стають більш прозорими і зрозумілими для обох сторін», — резюмувала Харечко.

Присутній на круглому столі начальник відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту Міністерства соціальної політики Микита Суєтін зазначив, що на сьогодні в проекті Трудового кодексу імплементовано всі вісім директив ЄС, включаючи положення, що забороняють дискримінацію працівників, які зобов’язують інформувати про умови праці та про вакансії, про роботу на певний строк, неповну зайнятість, колективне звільнення, захист прав працівників при зміні власника компанії, узгодження нормативних актів роботодавця, відпустку не менш як 28 днів, виплату вихідної допомоги залежно від стажу роботи у роботодавця.

Модератор заходу, провідний фахівець ВАК Вікторія Ліпчанська стисло розглянула підстави для звільнення працівників з ініціативи роботодавця, зазначивши, що проект Трудового кодексу — це систематизований документ, і хоча він налічує вісім статей, які передбачають підстави для звільнення з ініціативи роботодавця, ці підстави мають аналогічні формулювання, викладені у лише у двох статтях (40 та 41) чинного Кодексу законів про працю України. Однак у проекті вони більш конкретизовані та систематизовані.

Принципово новими, але продиктованими практикою, є такі підстави:
— грубе порушення працівником вимог правил з охорони праці, пожежної безпеки або безпеки руху на транспорті, якщо це призвело до нещасного випадку на виробництві або аварії чи створило реальну загрозу таких наслідків, підтверджену в установленому порядку;
— ухиляння працівника від обов’язкового профілактичного щеплення проти інфекційних хвороб або від періодичного проходження медичного огляду;
— відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад два місяці.

Також до слова були запрошені представники найбільших промислових компаній та бізнесу, що працюють на теренах нашої країни.

Зокрема, Мирослава Дмитрієва, директор департаменту управління трудовими ресурсами мережі магазинів зв’язку «Ringoo», висвітлила тему, яка наразі цікавить всіх працівників кадрових служб — чи відбудеться перехід від паперової трудової книжки на електронний реєстр. Наголошено, що саме подальша робота щодо вдосконалення державного реєстру створить можливість поетапного переходу до більш цивілізованої роботи кадрових служб в частині обліку страхового стажу, професійного навчання, підвищенням кваліфікацій працівників тощо. Все це дозволить у подальшому суттєво зменшити витрати часу та коштів на ведення паперових трудових книг. Дмитрієва зауважила, що проект Трудового Кодексу не забороняє паперові книжки, а регламентує та пропонує сучасні умови кадрового обліку в електронному вигляді, що багато років успішно працює у розвинених країнах Європи та світу.

Експерт із трудового права Марія Спасибо у своєму виступі наголосила на важливості нового трудового законодавства для організації дистанційної роботи, а також поділилася міжнародним досвідом організації дистанційної роботи.

Ольга Бурлака, юрист ТОВ «Леруа Мерлен Україна», розповіла про нові гарантії для жінок згідно з Трудовим кодексом України, зокрема вона зупинилася на залученні до роботи в нічний час жінок.

Валерія Савчук, старший юрист юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери», розвіяла сумнівні коментарі ЗМІ щодо балансу в Трудовому кодексі між роботодацем та працівником щодо процедури скорочення працівників та розповіла про зміни, які передбачені Трудовим кодексом щодо скорочення.

Наприкінці заходу було підписано лист-звернення до Голови Верховної Ради України, голів усіх парламентських фракцій, Прем’єр-міністра та Президента України з пропозицією прийняти Трудовий кодекс на найближчій сесії Верховної Ради.

Прес-служба ВД «МЕДІА-ПРО»

До уваги кадровиків!

Шановні колеги, Видавничий дім «МЕДІА-ПРО» завжди йде назустріч своїм передплатникам. Тому звертаємо вашу вагу, що всі передплатники журналу «Довідник кадровика» і користувачі системи «КАДРОВИК-онлайн» можуть БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ звертатися по консультації до наших експертів.

Передплатники журналу «Довідник кадровика» можуть телефонувати на гарячу лінію, а користувачі системи — надсилати запитання редакції «Кадровик-онлайн».

Також для всіх передплатників ВД «МЕДІА-ПРО» передбачені знижки на участь у семінарах, конференціях, виставках, форумах.

З питань передплати звертайтеся: (044) 568-5138, 507-2226, podpiska@mediapro.com.ua