...
Реєструйся

ВР дозволила громадянам переслідувати корупціонерів


Громадському обвинувачу надано право використовувати спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації

Верховна Рада 22 травня прийняла Закон щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами (законопроект № 1165).

Законом в кримінальне процесуальне законодавство запроваджено інститут громадського звинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь.

Громадським обвинувачем може бути будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо є потерпілим від кримінального злочину або якій стало відомо про вчинення стосовно інших осіб кримінального правопорушення, щодо якого допускається кримінальне провадження у формі громадського звинувачення, і яке подало слідчому, прокурору заяву/повідомлення про вчинення відповідного кримінального правопорушення, і заява про проведення кримінального провадження у формі громадського звинувачення.

Громадським обвинувачем може виступати також і громадське об’єднання.

Не може бути громадським обвинувачем особа, яка за своєю посадою зобов’язана виявляти і розслідувати кримінальні та інші правопорушення, вести боротьбу зі злочинністю.

Права та обов’язки громадського обвинувача виникають у особи з моменту подання нею слідчому, прокурору заяви/повідомлення про скоєння відповідного кримінального злочину, щодо якого допускається кримінальне провадження у формі громадського звинувачення, і заяви про проведення кримінального провадження у формі громадського звинувачення.

Законом надано право громадському обвинувачу використовувати спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації. При цьому отримані таким способом докази при будь-яких умовах повинні визнаватися допустимими.

Крім того, декриміналізовані такі діяння, як контрабанда спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації та незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Також виключена статья195-5 КпАП, якою передбачається адмінвідповідальність за незаконне зберігання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, одночасно внісши відповідні зміни до ст.15 КУпАП.

За матеріалами Юрліги