...
Реєструйся

Визначення страхового стажу працівника


Як визначити страховий стаж новоприйнятого працівника, у якого показники довідки за формою ОК-7 не збігаються із даними трудової книжки?

Згідно з частиною 1 статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

За певних умов до страхового стажу включаються також інші періоди часу, за які особою не сплачувалися страхові внески. До таких періодів належать:

  • період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • період отримання виплат за окремими видами соціального страхування (ст. 25 Закону України «Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 14 січня 1998 року № 16/98-ВР);
  • період отримання пенсії по інвалідності. 

До того ж варто зазначити, що 11 жовтня 2017 року до Закону № 1105 (зокрема, до ч. 4 ст. 21) були внесені зміни, якими фактично розширено перелік періодів, що зараховуються до страхового стажу.

Важливо також враховувати положення частини 2 статті 21 Закону №1105,якою визначено, що страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Отже, якщо йдеться про розбіжності відомостей трудової книжки та довідки за формою ОК-5 або ОК-7, які виникли до 1 січня 2016 року , то зараховувати до страхового стажу можна лише той період часу, який підтверджується і трудовою книжкою, і довідкою за формою ОК-5 або ОК-7. Враховуючи зміни, внесені 11 жовтня 2017 року до Закону № 1105, для підтвердження страхового стажу, набутого після 1 січня 2016 року, потрібно користуватися тільки довідками за формою ОК-5 або ОК-7. До того ж розбіжності зазначених довідок із трудовою книжкою не враховуються.
Інформацію підготував Микола Постернак, експерт журналу «КАДРОВИК.UA», експерт із питань соціального страхування. 

Придбати журнал