...
Реєструйся

Як назвати посаду працівника духовної академії, котрий працюватиме з іноземними студентами?


У духовній академії (недержавний навчальний заклад) виникла потреба ввести до штатного розпису посаду працівника, котрий працюватиме з іноземними студентами: залучатиме до навчання, супроводжуватиме їх перебування в Україні тощо. Як назвати таку посаду? Кому має підпорядковуватися працівник, який її обіймає?
Відповідну посаду можна назвати «Помічник ректора духовної академії по роботі з іноземними студентами» (код КП 3436.1) або «Адміністративний помічник ректора духовної академії по роботі з іноземними студентами» (код КП 3436). Працівник, який обіймає відповідну посаду, може безпосередньо підпорядковуватися ректорові духовної академії.

Якщо у навчальному закладі є деканат по роботі з іноземними студентами, зазначені функції може виконувати працівник на посаді «Адміністративний помічник декана по роботі з іноземними студентами» (код КП 3436), який, відповідно, підпорядковуватиметься деканові по роботі з іноземними студентами.

З огляду на зміст запитання можна зробити висновок, що йдеться не про керівника профільного підрозділу навчального закладу, а працівника, який повинен виконувати певні допоміжні функції (адміністративні, дипломатичні, виховні та ін.).

У вищому навчальному закладі функції з підтримання зв’язків адміністрації з іноземними студентами можуть бути доручені працівникам, які обіймають, наприклад, такі посади (відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій»; далі — КП): «Помічник керівника підприємства (установи, організації)» (код КП 3436.1), «Адміністративний помічник» (код КП 3436).

Згідно з приміткою 2 до Додатка В до КП зазначені назви посад можуть бути розширені за потребою користувача термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності, за умови дотримання лаконічності викладення, якщо інше не передбачено КП чи відповідними нормативно-правовими актами.

Отже, у нашому випадку посаду працівника можна назвати «Помічник ректора духовної академії  по роботі з іноземними студентами» (код КП 3436.1) або «Адміністративний помічник ректора духовної академії по роботі з іноземними студентами» (код КП 3436). Такий працівник може безпосередньо підпорядковуватися ректорові духовної академії (як, наприклад, референти, секретарі, прес-секретарі тощо).

Якщо у навчальному закладі є деканат по роботі з іноземними студентами, зазначені функції може виконувати працівник, який обіймає посаду «Адміністративний помічник декана по роботі з іноземними студентами» (код КП 3436). Такий працівник, відповідно, підпорядковуватиметься деканові по роботі з іноземними студентами.

Отже, назва посади працівника навчального закладу, який представлятиме адміністрацію під час ділового спілкування з іноземними студентами, залежить від організаційної структури навчального закладу, ступеня відповідальності, завдань та обов’язків цього працівника.

Більше запитань від читачів і передплатників та вичерпних відповідей на них від експертів — у вкладенні до журналу «Довідник кадровика» — «Кадри. Гарячі запитання кадровика» № 11, 2017, у рубриці «Запитайте фахівця».
Олександр НОСІКОВ, провідний науковий співробітник НДІ праці і зайнятості населення Міністерства соціальної політики України і Національної академії наук України, канд. соціол. наук

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...
Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...
Кейс для кадровика. Особливості звільнення директора за угодою сторін
Дострокове припинення контракту з директором можливе в будь-який час, коли між сторонами досягнуто про це взаємної згоди. Пропозиція про припинення ...