...
Реєструйся

Як оплачується лікарняний, який працівник отримав після робочого дня?


Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності в листі № 2.4-46-753 роз’яснив, як оплачується листок непрацездатності, який працівник отримав після закінчення робочого дня.

Так, згідно зі ст. 31 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 1105, підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Право на допомогу з тимчасової непрацездатності у застрахованої особи виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення) (ч. 1 ст. 19 Закону № 1105).

Згідно зі ст. 22 Закону № 1105, допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом соцстраху з тимчасової втрати працездатності застрахованим особам, починаючи з 6-го дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

Пунктом 2.6 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, передбачено, що особам, які звернулися за медичною допомогою і визнані непрацездатними по завершенні робочого дня, листок непрацездатності може видаватися за їх згодою з наступного календарного дня.

Якщо застрахована особа не скористалася правом на отримання листка непрацездатності з наступного дня, а отримала його в день звернення, то перші 5 календарних днів для оплати за рахунок роботодавця необхідно відраховувати з 1-го дня непрацездатності.

Джерело: ЮРЛІГА