...
Реєструйся

Як правильно здійснити передання окремих функцій працівника на аутсорсинг?


Приватне підприємство закриває позицію головного бухгалтера й передає функції на аутсорсинг. Як це здійснити документально, якщо підприємство розширюється? Чи можна скоротити посаду? Коли можна буде відкрити цю посаду знову і як це обґрунтувати?

Законодавство України не дає чіткого визначення поняття аутсорсингу.Аутсорсинг (від англ. Outsourcing) у перекладі дослівно означає «використання чужого ресурсу». Інакше кажучи, аутсорсинг — це передання одним суб’єктом підприємницької діяльності (замовником) на підставі договору певних бізнес-процесів або непрофільних функцій на обслуговування іншому суб’єкту (аутсорсеру), який спеціалізується у відповідній галузі. Працівники аутсорсера перебувають у його штаті й залишаються на своїх робочих місцях, виконуючи завдання замовника дистанційно.

На аутсорсинг найчастіше передають такі функції, як ведення бухгалтерського обліку, послуги перекладачів, юридичний супровід господарської діяльності приватного підприємства, рекламні послуги, охоронні послуги, послуги програмістів, транспортні послуги тощо.
Передання окремих функцій на утсорсинг має певну економічну вигоду, зокрема…

Бойко Микола Дмитрович, доцент Інституту післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адвокат

З повною версією статті Миколи Бойка можна ознайомитися в новому випуску журналу «Довідник кадровика» № 4, 2017 у рубриці «Актуальна консультація».