...
Реєструйся

Як виплачувати декретні за сумісництвом, якщо особа ще не вийшла в декретну відпустку за основним місцем роботи


Застрахована особа вирішує особисто скористатися своїм правом на матеріальне забезпечення, тобто звернутися за призначенням допомоги, або продовжувати працювати ще деякий час після надання відпустки у зв’язку з вагітністю й пологами.

Якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої заробітної плати здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи й за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

Страхові виплати здійснюються на підставі копії виданого в установленому порядку листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника та скріпленої печаткою за основним місцем роботи, і довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

У такому разі сумарна заробітна плата, із якої розраховується виплата, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи й за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Отже, відсутність застрахованої особи за місцем роботи за сумісництвом на період пологів, у разі виявлення бажання жінки скористатися правом на частину відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами й, відповідно, правом на отримання частини допомоги, має бути підтверджена копією листка непрацездатності.

На це звертає увагу ФСС із ТВП у роз’ясненні на своєму веб-сайті.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків