...
Реєструйся

Яка податкова соціальна пільга передбачена для одинокої матері


Самотня мати має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150 % суми пільги, яка визначена підпунктом 169.1.1 Податкового кодексу України (у 2018 році – 1321,50 грн), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, за умови дотримання процедур, визначених підпунктом 169.4.1 ПКУ, та надання відповідних підтверджуючих документів.

Нагадаємо: порядок надання податкових соціальних пільг встановлено статтею 169 ПКУ.

Відповідно до підпункту 169.1.1 ПКУ будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Згідно з підпунктом 169.1.3 ПКУ платник податку, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150 % суми пільги, яка визначена підпунктом 169.1.1 ПКУ (у 2018 році – 1321,50 грн), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Відповідно до підпунктів 169.3.1 та 169.3.2 ПКУ у разі якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав застосовується одна податкова соціальна пільга з підстави, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених підпунктом 169.4.1 ПКУ.

Платник податку, який має право на застосування податкової соціальної пільги більшої, ніж передбачена підпункті 169.1.1 ПКУ, зазначає про таке право у заяві про застосування пільги, до якої додає відповідні підтверджуючі документи.

Джерело: lg.sfs.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...
Актуальні питання обліку ВПО в центрі зайнятості під час воєнного стану
Питання оформлення на облік у центрі зайнятості не втрачають своєї актуальності, тим паче в період дії воєнного стану, коли люди ...