...
Реєструйся

Які є гарантії для працевлаштування молодих спеціалістів?


Перше робоче місце – місце роботи молодих громадян після закінчення будь-якого навчального закладу або припинення навчання в ньому, завершення професійної підготовки і перепідготовки, а також після звільнення зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби.

Існує ряд нормативно-правових актів, які регулюють питання працевлаштування молоді:

— Кодекс законів про працю України;
— Закон України «Про зайнятість населення» від 1 березня 1991 року № 803-XII;
— Закон України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» від 5 лютого 1993 року № 2998-XII;
— Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 року № 992;
— Положення про прийом, стажування в органах державної влади і органах місцевого самоврядування слухачів Національної академії державного управління при Президентові України, а також переліку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, в яких проводиться у 2013-2018 роках стажування слухачів Національної академії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2013 року № 255;
— Порядку прийому на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Публічне управління та адміністрування», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2009 року № 789.

Згідно з ч. 2 ст. 197 КЗпП України молодим спеціалістам – випускникам державних навчальних закладів, потреба яких раніше була заявлена підприємствами, установами, організаціями, надається робота за фахом на період не менше трьох років у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, іншій працездатній молоді – громадянам України віком від 15 до 28 років після закінчення або припинення навчання у загальноосвітніх, професійних навчально-виховних і вищих навчальних закладах, завершення професійної підготовки і перепідготовки, а також після звільнення зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби надається перше робоче місце на строк не менше двох років.

Держава гарантує працездатній молоді рівне з іншими громадянами право на працю. Держава гарантує надання роботи за фахом на період не менше трьох років молодим спеціалістам – випускникам державних професійно-технічних та вищих навчальних закладів, потреба в яких була визначена державним замовленням.

Держава забезпечує працездатній молоді надання першого робочого місця на строк не менше двох років після закінчення або припинення  навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, завершення професійної підготовки і перепідготовки, а також після звільнення зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби.

Квота для працевлаштування молоді встановлюється підприємствам, установам та організаціям в межах, встановлених Законом України «Про зайнятість населення». Працевлаштування молоді з інвалідністю здійснюється в межах нормативів робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів, визначених згідно із Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». 

У разі відмови в прийомі на роботу молодих громадян у межах встановленої квоти з підприємств, установ та організацій стягується штраф у розмірі, встановленому частиною другою статті 53 Закону України «Про зайнятість населення».

Держава гарантує надання роботи за фахом на період не менше трьох років молодим спеціалістам – випускникам державних професійно-технічних та вищих навчальних закладів, потреба в яких була визначена державним замовленням.

Викладене стосується узагальненого поняття «молодий спеціаліст», а тому питання щодо гарантій і пільг молодим спеціалістам, їхніх прав та обов’язків, працевлаштування в кожному окремому випадку мають вирішуватися з урахуванням положень відповідного закону і нормативних актів, зокрема Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснюється за державним замовленням тощо.

Автор — Ольга Гайдай, головний спеціаліст сектору юридичного забезпечення Управління Держпраці в області

Джерело: kirtu.gov.ua

Видання для кадровиків