...
Реєструйся

З наступного року в Україні почне діяти система електронного декларування та моніторингу майна, доходів та витрат держслужбовців, — Павло Петренко


Вже з початку наступного року Україна отримає нову модель декларування і моніторингу майна чиновників, а також запрацює відкритий реєстр декларацій, доступ до якого матиме кожен українець. Про це сьогодні в ході прес-конференції в Кабінеті Міністрів повідомив Міністр юстиції Павло Петренко

За його словами, з того моменту, як запрацює відкритий реєстр декларацій, не лише Національна агенція із запобігання корупції, а й будь-який український громадянин в режимі он-лайн зможе побачити на сайті декларацію будь-якого держслужбовця, починаючи від керівника держави і закінчуючи головою райдержадміністрації.

Міністр юстиції також повідомив: робота з підготовки технічного завдання для створення програмного забезпечення для запуску реєстру та системи моніторингу проводиться Міністерством юстиції спільно з міжнародними експертами і представниками громадянського суспільства протягом останніх півроку.

Він також висловив вдячність місії ПРООН в Україні за те, що вони взяли на себе всі витрати, пов’язані з розробкою програмного забезпечення.

Міністр юстиції Павло Петренко порадив державним службовцям вже зараз починали збір документів щодо свого майна. Очільник Мін’юсту нагадав: в Україні діє кримінальна відповідальність за внесення недостовірної інформації до декларації ‑ до 2 років тюрми.

У свою чергу директор Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстр зауважив, що нині вже більше 100 країн світу мають системи електронного декларування.

За його словами, створена система буде дуже сучасною і складною, адже декларації має подати понад 1 млн. чиновників.

Він також повідомив, що на сайті ПРООН у розділі закупівлі зазначені умови проведення тендеру на написання програмного забезпечення. Взяти участь у змаганні може будь-яка компанія національного чи міжнародного рівня.
Експерт команди Світового банку з розробки техзавдання Дмитро Котляр наголосив, що розроблене програмне забезпечення, яке ляже в основу системи електронного декларування, не матиме аналогів у світі.

Урядовий портал