...
Реєструйся

Закон про бухгалтерський облік. Що змінилось?


Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» є досить стабільним законодавчим актом і зміни, тим більш глобальні вносились до нього не часто. Проте ухвалені 5 жовтня зміни чимало експертів відзначили як революційні.  Ухвалені новації викликані передусім бажанням законотворців наблизити ведення бухгалтерського обліку за правилами, прийнятими в країнах ЄС.  Проте як завжди, не обійшлось і без їх власної творчості. Зазначимо, що вони торкнуться практично всіх суб’єктів господарювання і потребують ретельного вивчення не тільки бухгалтерами, а й іншими посадовими особами – керівниками, юристами, кадровиками.

Прийнятим Закон встановлює нові умови складання, подання та оприлюднення фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, а також новий порядок визнання та оцінки певних видів активів та зобов’язань, доходів і витрат. Зокрема:

  • встановлено нові критерії класифікації підприємств за розміром;
  • змінилися вимоги до оформлення первинних документів;
  • з’явилися нові форми фінансових звітів 
  • змінено вимоги до консолідованої фінансової звітності
  • розширено коло підприємств які мають підтверджувати звітність аудиторським висновком.
Про це, а також про багато інших моментів, пов’язаних із роботою бухгалтерської служби, залучення до ведення сторонніх компаній та фахівців, прийняття головного бухгалтера на роботу, читайте в докладному коментарі «Закон про бухгалтерський облік. Що змінилось?» в журналі «Податки. Практика, роз’яснення, коментарі» № 11, 2017 року.