...
Реєструйся

Законопроект щодо посилення державного контролю за виплатою заробітної плати відправлять на доопрацювання


Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді направити на доопрацювання проект закону № 4311 про внесення змін до Закону «Про оплату праці» щодо посилення державного контролю за додержанням законодавства про оплату праці.

Законопроектом пропонується визначити повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю; встановити заборону порушувати строки, періодичність та порядок виплати заробітної плати; виключити із чинного закону норму, яка передбачає можливість визначати колективним договором виплату частини заробітної плати натурою.

Проектом також передбачається встановити, що керівники юридичних осіб та фізичні особи-підприємці, які не виконують свої зобов’язання щодо виплати заробітної плати, підлягають тимчасовому обмеженню у праві виїзду за межі України.

Члени Комітету, підтримуючи спрямованість положень проекту на ліквідацію заборгованості з заробітної плати та створення додаткових запобіжників проти порушень прав працівників на оплату праці, водночас висловили деякі зауваження до законопроекту.

Вони, зокрема, зазначили, що визначення у Законі «Про оплату праці» конкретних функцій та повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, не є предметом регулювання даного закону.

Народні депутати стосовно пропозиції скасувати виплату заробітної плати в натуральній формі зазначили, що чинна законодавча норма щодо можливості виплати не більше 30% нарахованої заробітної плати натурою за ціною не вище собівартості у тих галузях або за тими професіями, де така виплата є звичайною або бажаною для працівників, відповідає вимогам Конвенції МОП про захист заробітної плати № 95, ратифікованої Україною.

Парламентарії також відзначили: практика застосування цієї норми свідчить, що виплата зарплати натурою характерна тільки для суб’єктів господарювання у сфері сільського господарства. На їхню думку, скасування такої норми може призвести до збільшення існуючої та утворення нової заборгованості з оплати праці та до колізії у застосуванні правових норм.

Зміни до статті 36 Закону «Про оплату праці» на думку членів Комітету, потребують узгодження з положеннями Закону «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», статті 3771 Цивільного процесуального кодексу, зокрема, щодо наявності у таких осіб статусу боржника та запровадження обмеження права їх виїзду за кордон лише при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб).

Прес-служба Апарату Верховної Ради України