...
Реєструйся

Змінено порядок переказу пенсій емігрантам і виплати пенсій іноземцям в Україні


Врегульована виплата пенсій закордонним пенсіонерам, які проживають у Криму, і призначений новий уповноважений банк

З 3 липня діє нова редакція Інструкції про порядок переведення пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні, затверджена постановою Пенсійного фонду від 20 травня 2015 № 10-1.

Переказ пенсій за кордон, у тому числі по інвалідності внаслідок трудового каліцтва або профзахворювання, і виплата пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні, здійснюється на підставі міжнародних договорів (угод) в галузі соціального (пенсійного) забезпечення та законодавства України з виплати пенсій у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон.

Пенсії за кордон переводить Пенсійний фонд через ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

Пенсіонерам, які виїхали до 1 січня 1992 року, пенсії переводяться в іноземній валюті в колишніх розмірах на підставі рішень, зазначених у пенсійних справах, у тому числі прийнятих від Пенсійного фонду Союзу РСР.

У разі зміни пенсійного законодавства України проводиться перерахунок розмірів пенсій по пенсійних справах, які перебувають на обліку у Фонді.

Переклад пенсій здійснюється з дня припинення їхньої виплати в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

Нарахована, але не отримана пенсія виплачується за минулий час, але не більше ніж за 3 роки до дня звернення за отриманням пенсії.

Пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні, пенсії виплачуються на підставі міжнародних договорів за рахунок цих держав шляхом їх переведення на поточний рахунок в іноземній валюті Фонду в «Укрексімбанку».

Виплата пенсій пенсіонерам, які виїхали на постійне місце проживання в країни, які підписали Угоду про гарантії прав громадян держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, здійснюється на умовах і в порядку, визначених Угодою, управліннями Пенсійного фонду в районах, містах, районах у містах, а також у містах і районах. Виплата таких пенсій здійснюється поштовими переказами або платіжними дорученнями з урахуванням міжнародної Угоди про порядок переказу грошових коштів громадянам за соціально значущих неторговельних платежів від 09 вересня 1994 року.

Виплата пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають на території АР Крим та міста Севастополя, здійснюється Головним управлінням Пенсійного фонду в Херсонській області поштовими переказами, в тому числі міжнародними, або за бажанням особи на поточний рахунок у банку, за умови відкриття рахунку в банку, розташованому за межами тимчасово окупованій території, з яким територіальним органом укладено відповідний договір.

За матеріалами Юрліги