...
Реєструйся

Зміни у законодавстві щодо оплати праці для медичних працівників у 2017 році


Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21 грудня 2016 року № 1801-VIII з 1 січня 2017 року установлено мінімальну заробітну плату в державі на рівні 3200 грн (у місячному розмірі). Як новації законодавства позначилися на обрахунку заробітної плати працівників закладів охорони здоров’я? Як визначаються розміри посадових окладів (тарифних ставок) працівників закладів охорони здоров’я? У яких випадках провадиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати? Яка відповідальність передбачена за виплату працівникові заробітної плати в розмірі, нижчому ніж мінімальний?

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року № 1774-VIII внесено зміни, зокрема, до статей 95 і 96 КЗпП та статей 3 і 6 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР, згідно з якими повністю змінено визначення поняття «мінімальна заробітна плата» та порядок її розрахунку.
Так, до набуття чинності зазначеними змінами до законодавства, наприклад у 2016 році, під мінімальною заробітною платою законодавець передбачав законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт). Розмір мінімальної заробітної плати щороку встановлювався у законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

Крім того, законодавством було встановлено особливості оплати праці працівників бюджетної сфери на підставі тарифної системи оплати праці, яка використовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників — залежно від їхньої кваліфікації та за розрядами тарифної сітки, що є основою формування й диференціації розмірів заробітної плати. На 31 грудня 2016 року формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) провадилося на основі тарифної ставки робітника 1-го розряду, яка повинна була встановлюватись у розмірі, що перевищував законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Сергій Кубанський, заступник голови Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я, юрист, трудовий арбітр

Повна версія статті розміщена у журналі «Довідник кадровика» № 4, 2017.